Hoppa till innehållet
Luleå Hamnfestival 2019
Luleå kommun Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

HABIT sommartur i Luleå

Publicerad: 4 juli 2019

I sommar kommer Luleå stad att ha en mycket speciell upplevelse relaterad till Mars. Efter flera månaders tur runt Sverige, som delar rymdvetenskap på platser som Umeå, Uppsala eller Goteborg, kommer HABIT Tour hem från Malmö universitet för att vara i Luleå stad under sommarsäsongen och fortsätta sprida Mars passion.

Från 10: e till 13: e juli kommer vanan Tour vara en del av Hamnfestivalen. Vanan installation (5) kommer att ligga i ”stadtsparken” och kommer att kompletteras med en hands-on workshop som heter ”Skapa din egen Martian instrument” för alla typer av publik den 13 juli 11:00 till 17:00. Rymdingenjörerna från Luleå tekniska högskola grupp inspirerar människor med den senaste Mars-forskningen och prototyperna. Några av de ingenjörer som har deltagit i HABIT-testning och kalibrering kommer att delta i denna händelse. HABIT är ett rymdinstrument som kommer att flyga i juli nästa år i ExoMars 2020-uppdraget. Luleå Hamnfestivalen är en av de största offentliga evenemangen i Nordregionen. Under de fyra sommardagen i juli samlas 130 000 personer i centrala Luleå. Hedersorderna är mat, musik, mångfald och familj. Det finns musik, dans och aktiviteter i närheten av varje gata hörn.

HABIT Tour fortsätter att flyga högt denna gång och välkomnar de passagerare som kommer denna sommar till Luleå flygplats. Installationen kommer att ligga på flygplatsen lobbyn från 15 juli: e till slutet av augusti. Det är ett särskilt samarbete mellan GAS-LTU och Swedavia-flygplatser för att sprida denna sommar rymdkulturen i norra delen av landet med alla nyanlända eller resande i allmänhet.

Därefter kommer HABIT-turnén att besöka National Space Centre i Leicester, Storbritannien i en längre vistelse och kommer också att vara en del av New Scientist Festival i London. HABIT Tour avslutar sin första utgåva igen i Luleå bibliotek, redo att fortsätta nästa turné under 2020.