Álvaro Soria-Salinas and Roberto Mantas Nakhai at the Aarhus Mars Simulations Wind Tunnel.
GAS-gruppen Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

HABIT testad i vindtunnel

Publicerad: 2 oktober 2019

En särskild kampanj för att testa HABIT-konstruktion och kvalificeringsmodell (EQM) under Mars-miljöförhållanden ägde rum den 6: e-9: e augusti 2019 i Aarhus (Danmark) i den danska / ESA Mars Simulation Wind Tunnel.

Den här texten är översatt till svenska av ett automatiskt översättningsprogram.

Testen utfördes av GAS Ph.D. kandidaten Álvaro Soria-Salinas och forskningsingenjören Roberto Mantas Nakhai med stöd av professor Jonathan Merrison och Jens Jacob Iversen från Aarhus universitet.

Mars Simulations Wind Tunnel är en anläggning som har utformats speciellt för att simulera den dammiga ytan på planeten Mars. Konstruerad i en 8 m lång, 2,5 m bred tryckkammare har Aarhus Mars Simulation Wind Tunnel belägen i Aarhus Universitet lockat forskare från hela Europa och USA för att testa instrument och utrustning för ett brett utbud av Marsuppdrag och är en del av Europlanet-konsortiet. Nyligen har de beviljats igen med Europlanet 2024 RI.

Det främsta syftet med denna kampanj var att validera prestandan för HABIT-teknik- och kvalifikationsmodellen (EQM) (3) under representativa Martian vindförhållanden nära ytan. Återvinningsmodellerna för lufttemperatur och vindåtervinning testades för att förfina en algoritm som kan användas under ExoMars 2020-uppdraget. För detta ändamål simulerades ett batteri med typisk vindhastighet och riktningar vid Martian-tryck, med en atmosfär av CO 2 , enligt data från tidigare uppdrag till Mars-ytan, såsom Rover Environmental Monitoring Station (REMS) (5 ) Vindsensor (WS).

Teamet körde framgångsrikt HABIT EQM under Martian-förhållanden nära ytan med olika driftsätt, inklusive uppvärmning, nominella och utökade förvärv. En del av driftsprogramvaran som utvecklas för HABIT testades också här. Den här mjukvaran behövs för att tolka HABIT-data i realtid och kommer att vara det primära gränssnittet mellan det landade uppdraget och vetenskapsteamet när HABIT och ExoMars landas på Mars och operationerna körs efter en daglig tröskel. Återvinningsmodellerna för HABIT lufttemperatur och vindhastighet och riktning testades framgångsrikt och resultaten kommer att publiceras i publikationer.