Selfie Curiosity Rover
NASA / JPL-Caltech / MSSS Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Syreförändringar på Mars är ett mysterium för forskare att lösa

Publicerad: 19 november 2019

Under loppet av nästan sex år har instrumentet SAM (Sample Analysis of Mars) vid NASA: s Mars Science Laboratory Curiosity rover förvärvat atmosfäriska kompositionmätningar av luften i Gale Crater på Mars.

Den här texten är översatt till svenska av ett automatiskt översättningsprogram.

Resultaten från studien har publicerats i Journal of Geophysical Research: Planets . (2) Två av författarna är GAS-Luleå tekniska universitets professorer, Javier Martin-Torres och Maria-Paz Zorzano.

Enligt studien varierade mängden syre som tillfördes den Martiska atmosfären, vilket innebar att något producerade det och sedan tog bort det. Det finns en "betydande säsongs- och mellanårsvariabilitet, vilket antyder en okänd atmosfär- eller ytprocess på jobbet".

Barometriskt tryck varierar

Atmosfären på Mars består främst av koldioxid (95%) men består också av kväve, argon, syre och kolmonoxid, mellan andra. Under martiåret är det känt att det barometriska trycket cyklar upp och ner väsentligen när koldioxiden fryser ut och sedan frigörs från polarlock. Kväve och argon följer tryckförändringarna med en fördröjning, och forskarna förväntade sig att det skulle vara detsamma med syre. Istället steg mängden syre under hela våren och sommaren med så mycket som 30%.

- Vi vet inte vad som producerar överskottet av syre på våren och sommaren. För närvarande är den mest troliga källan till detta överskott den Martiska jorden, men även om detta är fallet har vi ingen aning om vad i jorden släpper så mycket syre i atmosfären, säger professor Javier-Martin Torres och tillägger:

- Det mest fascinerande för mig är att observationerna på plats med nyfikenhet visar oss att det finns några saker som vi inte vet om fotokemiprocesserna i Mars-atmosfären. Det hände med observationerna av metans beteende och nu med dessa syreobservationer.

 

Interaktion mellan yta och atmosfär

De nya uppgifterna kan användas för att bättre förstå hur ytan och atmosfären samverkar, vilket är viktigt i jakten på tecken på livsmiljö på Mars.

- Både syre och metan kan produceras biologiskt och geologiskt, men vi har egentligen inte tillräckligt med information att berätta för närvarande, säger Javier Martin-Torres.

- För mig säger detta oss en gång till att vi måste skicka fler instrument på plats till Mars ytan innan vi skickar astronauter till planeten. Om du skickar dina barn till en utflykt vill du veta väl vart de ska. Vi måste ha en mycket bra karaktärisering av Mars-miljön innan vi skickar människor till Mars. Jag skulle satsa på en installation av många miljöstationer på Mars innan jag undersöker det.