Kasper Wikman
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Familjekänslan gör det lätt att trivas här"

Publicerad: 6 september 2017

Kasper Wikman kommer från Botkyrka, Stockholm och läser på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik.

Varför läser du till civilingenjör i rymdteknik?

– Min väg till rymdteknikprogrammet började med att jag ville läsa en matte-,  fysik- och teknikutbilning. Jag sökte olika tänkbara linjer och blev antagen till rymdteknikprogrammet. Det som lockade med rymdteknik var möjligheten att få ett teknikperspektiv för utveckling av komponenter som ska klara sig i en extrem miljö.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att det vi studerar ständigt utvecklas och att det finns så mycket jag kan lära mig. Jag har alltid gillat att arbeta med avancerade problem och att ständigt bli mentalt utmanad och det här programmet ger mig den möjligheten dagligen.

Vad är det mest utmanande?

– Det är att vi jobbar med väldigt avancerade ämnen på en nivå som är svårt att hitta hjälp för. Men även om det är en utmanande aspekt av programmet är det också en rolig aspekt. Det bekräftar att jag rör mig mot den del av ämnet där jag kan göra skillnad.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jag trivs bra! Det är ett ungt universitet men för mig har det varit perfekt i storlek och familjekänsla för att jag ska trivas och det har gett mig den tekniska grund jag behöver för min framtida karriär.

Hur är det att studera i Kiruna?

– Att studera i Kiruna är vad varje person gör det till. I mitt fall har Kiruna varit en rolig del av studierna med ett campus med stor familjekänsla. Kiruna är inte den största staden men den har sin charm och är omgiven av en vacker natur.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Jag skulle vilja jobba med forskning och utveckling. Till en början hoppas jag att kunna delta i ESA:s Young graduate trainee program och sedan påbörja en doktorandtjänst inom elektronik eller reglerteknik.

Har du något råd till den som vill plugga rymdteknik?

– Det viktigaste råd jag kan ge nya studenter är att från dag ett ta tag i studierna och försök skapa en egen studieteknik som leder till framgång. Ett annat råd är att inte ge upp om det blir motvind, universitetsstudier är inte alltid en dans på rosor. Efter de svåra tiderna kommer ljusare dagar. Ett sista råd är att ta möjligheten att delta i internationella rymdevenemang. Det kan ge den extra motivationen att plugga vidare och möjlighet att skapa internationella kontakter för din framtida karriär.