Hannah gjorde sitt examensarbete hos NASA

Publicerad: 25 april 2018

Hannah Petersson, student på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik, har gjort sitt examensarbete på NASA Ames Research Center i San Francisco. – Det är en dröm som gått i uppfyllelse, säger Hannah Petersson.

Hannah Petersson var praktikant på Intelligent Robotics Group, den avdelning inom NASA som ansvarar för forskning kring navigation och robotik. Till exempel utvecklas roboten Astrobee på den avdelningen, en autonom robot som så småningom ska användas på den internationella rymdstationen ISS.

Även Hannah Peterssons examensarbete relaterar till robotik. På konceptnivå – det vill säga att siktet är inställt på framtida rymdresor – arbetade hon med så kallade tensegrity robots.

– Det är en ny typ av robotrover som är extremt stöttålig och klarar att släppas från hög höjd. Den kan också ta sig fram i svår terräng. Mitt jobb är att använda artificiell intelligens för att hitta ett så effektivt rörelsemönster som möjligt för roboten. Jag arbetar med simuleringar i ett program som heter NASA Tensegrity Robotics Toolkit och programmerar i C++, berättar Hannah Petersson.

– Det är jättespännande att få vara med och göra saker som ingen gjort förut. Saker som kanske kommer vara en självklar del av framtida rymdresor till exempelvis Mars eller någon av solsystemets månar.

Med tanke på NASA:s status är en sportfråga befogad: hur känns det?

– Bra! Min mamma har berättat att jag redan som åttaåring sa att jag ville jobba för NASA, så det är en dröm som gått i uppfyllelse. Det var väl ingen som trodde då att jag faktiskt skulle lyckas ta mig hit, men det gjorde jag! Förutom att jag trivdes med min arbetsgrupp och mina arbetsuppgifter är det såklart en väldigt cool miljö att arbeta i med spännande projekt var man än fäster blicken. En vanlig dag kan till innehålla ett besök på NASA:s kvantdator, det var riktigt häftigt!

Berätta, hur såg en typisk dag på jobbet ut?

– En typisk dag började med kaffe. Om den uteblev, kunde dagen räknas bort direkt... Tillsammans med de andra som också jobbar med tensegrity satt jag i ett labb och programmerade. Totalt var vi runt åtta personer i labbet och ibland involverades alla i diskussioner om allt ifrån rymden till något roligt Youtubeklipp. Eftersom mitt främsta mål med exjobbet kretsade kring simulering satt jag mest framför datorn. Jag har varit inblandad i några sidoprojekt också, till exempel att lära lågstadieelever om hur man bygger tensegrity-robotar. Det var jättekul!

Vad hoppas du lära dig av tiden hos NASA?

Så mycket jag bara kan! Det är en så spännande plats att det mesta är intressant. Det absolut viktigaste jag vill lära mig är att förbättra mitt tekniska självförtroende – ju mer du jobbar med saker, desto säkrare känner du dig såklart. Det vore skönt att få bort den värsta osäkerheten innan jag kommer ut i arbetslivet på riktigt.

Och det är relativt snart som Hannah Petersson kommer möta arbetslivet. Exakt med vad eller var hon kommer jobba, vet hon inte ännu.

– Helst vill jag jobba med mjukvara eller som systemingenjör på en satellit eller liknande. Jag kommer dock fortsätta med mitt uppdrag som svensk kontaktperson för organisationen Space Generation Advisory Council, en organisation som jobbar med rymdfrågor i FN. Det gör jag tillsammans med Terese Svensson, som går fjärde året på rymdteknikprogrammet.

Hannah Petersson fick exjobbet hos NASA i hård konkurrens genom en ansökan via svenska Rymdstyrelse som har ett samarbetsavtal med NASA kring studenter och examensarbeten.