Projektet RIT2021 får en fortsättning. Syftet är fortsatt att stödja samverkande innovation genom tillämpad forskning, utökade labb- och testanläggningar och affärsutveckling för små och medelstora företag.
Jessica Meir tillbringade 205 dagar i rymden på Internationella rymdstationen (ISS). Hon är NASA-astronaut, marinbiolog och fysiolog – samt hedersdoktor här på Luleå tekniska universitet.
Ett samarbete mellan svenska och finska lärosäten och forskningsinstitut, ska resultera i att en nanosatellit, KvarkenSat, så småningom sänds upp i omloppsbana runt jorden. Satelliten byggs av forskare vid Luleå tekniska universitet och ska förse olika aktörer med rymddata.
Antalet raketuppskjutningar förväntas öka i framtiden. Alexis Bohlin, forskare i rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet, hoppas kunna bidra till grönare raketmotorbränsle och komponenter som ger mindre klimatpåverkan. – Målet är att förbättra verkningsgraden och minska utsläpp hos den mo...
Det finns ett mycket tunt lager av fint, löst material ovanpå Mars yta. Med hjälp av data från Nasas Marslandare InSight har forskare upptäckt det extremt tunna jordlagret. – Jorden på Mars beter sig på ett märkligt sätt, det måste vi förstå innan vi koloniserar Mars, säger Axel Hagermann, professor...
Toliou och Tsirvoulis är de nya namnen på två asteroider. De döps efter Luleå tekniska universitets forskare Athanasia Toliou och Georgios Tsirvoulis för att uppmärksamma deras bidrag för att öka kunskapen om småplaneter.
I en nyligen genomförd studie bedömer LTU Business att rymdklustret i och runt Kiruna i norra Sverige kan bli dubbelt så stort inom 10–15 år och då bestå av 50–70 olika aktörer med totalt 1 000 anställda. Slutsatsen är baserad på en analys av den senaste utvecklingen i klustret, dess läge och föruts...
Asteroider kan vara mer porösa än man tidigare trott. In-situ-mätningar på asteroiden Ryugu visar att en blandning av material med olika porositet har sitt ursprung på olika platser, möjligen i olika delar av en större planetkropp. – Vårt resultat kan bidra till framtida tekniska lösningar för att a...
Den prestigefyllda utbildningssatsningen UNIVERSEH får en forsknings- och innovationsdimension genom projektet Beyond UNIVERSEH. Luleå tekniska universitet ska leda arbetet med en tvärvetenskaplig roadmap och vision kring framtidens rymdforskning.
I Moses Browne Mwakyanjalas avhandling undersöks bland annat design och potentiella fördelar med att ersätta traditionell hårdvara för satellitkommunikation med programvarubaserade system.
Luleå tekniska universitet och Swedish Space Corporation, SSC, fördjupar sitt samarbete. Tack vare ett samverkansavtal med rymdaktören kan universitetet nu starta en centrumbildning inom rymd, Centrum för rymdteknik.