Bengt Hultqvist stipendium
Mottagarna av Bengt Hultqvist stipendium 2019, rymdstudenterna Nikolaus Huber och Jennifer Edman, flankerade av Gurli Hultqvist och Victoria Barabash, chef för Avdelningen för rymdteknik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Annelie Klint Nilsson, IRF. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Prisade studenter vid Rymdcampus

Publicerad: 1 april 2019

Jennifer Edman, student på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik, och Nikolaus Huber, student på masterprogrammet i rymdfarkostdesign, har tilldelats Bengt Hultqvist stipendium 2019.

Målet med stipendiet är att belöna studenter från Luleå tekniska universitet för framgångsrika akademiska studier och värdefulla bidrag till rymdutbildningsverksamheten på Rymdcampus i Kiruna.

– Det var väldigt oväntat och jag känner mig hedrad. Utnämningen visar att all tid och energi jag har lagt ner på mina studier har uppmärksammats. Det motiverar mig också att fortsätta min resa inom rymdforskningsområdet, säger Nikolaus Huber.

– Jag har alltid strävat efter att lära mig mer och har lagt ner mycket tid på studierna. Därför är det väldigt skoj och en stor ära att få mottaga Bengt Hultqvists Stipendium för "excellenta studieresultat", säger Jennifer Edman som just nu håller på med sitt examensarbete: att studera cirrusmoln med hjälp av data från IRF:s lidar.

Intresserade av rymden

Både Nikolaus Huber och Jennifer Edman fascineras av rymden. Nikolaus Huber kommer från en ingenjörsbakgrund men valde Kiruna och rymden för sina masterstudier.

– Efter examen ville jag göra något helt annorlunda och i Kiruna fanns en perfekt möjlighet till det. För rymdingenjörer är det en spännande tid just nu, de senaste årens tekniska framsteg kommer säkerligen förändra hur vi utforskar universum, säger Nikolaus Huber.

– Jag har haft en mycket bra tid här i Kiruna. Jag har fått med mig kunskap och vänskap som jag kommer ha nytta av under hela min framtida karriär.

Jennifer Edmans rymdintresse började tidigt och när hon upptäckte att det fanns ett civilingenjörsprogram i rymdteknik var valet självklart.

– Sedan valde jag inriktningen rymdens och atmosfärens fysik, eftersom jag är särskilt intresserad av väder och klimat, säger Jennifer Edman.

– Att få det här stipendiet har varit motiverande eftersom min framtidsplan, efter att först ha jobbat några år, är att doktorera och bidra till rymdforskningen.