Hoppa till innehållet
Renrum, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Industriell elektronik

Inom forskningsämnet industriell elektronik är EISLAB aktivt inom fem ämnesområden: Internet of Things (IoT) och System of Cyber Physical Systems (SoCPS), elektronikproduktion, sensorsystem, elektronikdesign och inbäddad EMC.

Inom domänen Internet of Things (IoT) och System of Cyber Physical Systems (SoCPS) samarbetar EISLAB med många industriella och akademiska partners för att utveckla Arrowhead Framework ( http://www.arrowhead.eu). För detta syfte är EISLAB part i flera projekt. Viktigaste är två mycket stora ECSEL-JU-projekt:

  • Arrowhead Tools med fokus på digitalisering och automatiseringslösningar. EISLAB är koordinator. Projektet har 80 parter och en budget på 90 miljoner euro.
  • Productive 4.0 med fokus på optimerad hantering av leveranskedjor som täcker hela produktlivscykeln. Luleå tekniska universitet leder arkitekturarbetspaketet. Projektet har 108 partners och en budget på 100 miljoner euro.
sensorsystem
Sensorsystem

Vi utvecklar både ultraljud, optiska källor och mottagare för att mäta ytans geometri, position och hastighet på fasta föremål, vätskor, gaser och suspensioner.

Researchsubject eislab
Elektronikdesign

Gruppen för elektronikdesign vid EISLAB bedriver forskning på analog och mixed-signal design för sensorsystem, inbyggda system och elektroniska fordon.

Electronic Production
Elektronikproduktion

Framtida elektroniska kretsar kommer att produceras med hjälp av sekventiell uppbyggnad, SBU, där chips och passiva komponenter, kopplare och strömtillförsel kommer att anslutas i en strömlös kopparprocess. Den processen kommer att vara ett genombrott för den nuvarande inbyggda chip-teknologin. Vi förutspår att teknologier som lödning, chipinkapsulering, och sammansvettsning kommer att ersättas med inbyggda komponenter baserade på SBU-teknologi.

PEEC-gruppen, Luleå tekniska universitet Foto: Linda Alfredsson
Inbäddad EMC

Inom den inbäddade EMC-domänen bedrivs ett National Science Foundation(VR)-finansierat projekt i nära samarbete med Univ L'Aquila och professor Giulio Antonini.