Hoppa till innehållet
Agatino Rizzo, arkitektur.
Gröna tak och PV / solintegrerad arkitektur i Macau (foto av Agatino Rizzo) Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Positiva energi eko-distrikt

Publicerad: 8 januari 2019

Stadsområden i Luleå och Boden kommer att ingå i en ny studie inom Arkitektur i hur mindre stadsdelar eller samhällen i kallt klimat kan bli Positiva Energidistrikt (PED).

– Vår idé går ut på att undersöka om man från invånarna i en förort eller mindre stadsdel, kan skapa ett grönare samhälle med smart ny teknik för elproduktion och återanvändning av spillvärme. Vi vill också premiera val av byggmaterial med låg livscykelenergi, säger Agatino, forskare inom arkitektur vid Luleå tekniska universitet. 

Positiva Energidistrikt (PED) med ny smart teknik för uppvärmning är en stor trend världens storstäder. Utmaningen i detta projekt är att undersöka om det går att genomföra samma sak i mindre skala och i vårt kalla klimat.

– Med begreppet "Living Lab" avser vi en riktig plats med vanliga människor som lever sitt vardagliga liv, och att dessa ingår i studien, säger Agatino Rizzo, professor i arkitektur vid universitet.

Klimatfrågan blir allt viktigare för dagens samhälle. De flesta människor i Sverige bor i små- och medelstora kommuner som saknar de största kommunernas resurser och därför har en stor utmaning i att leva upp till de övergripande målen som formulerats i Parisavtalet. Städer står för en stor del av klimatpåverkan, dock kontrollerar kommunledningen endast en liten del av detta eftersom största delen kommer från industrier

Medelstora och mindre svenska städer motsvarar ungefär 95 procent av det totala antalet kommuner och 65 procent av den totala befolkningen i Sverige enligt statistikmyndigheten SCB.

Agatino Rizzo

Rizzo, Agatino - Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Arkitektur, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-493438