"Det var väldigt nyttigt att få se hur man faktiskt bygger på plats"

Publicerad: 12 mars 2021

Namn: Ebba Eneris
Program: Civilingenjör Arkitektur

Vilken inriktning läser du och vilket år?

Jag läser inriktning Husbyggnad och är inne på mitt 5:e år.

Vilket företag gjorde du din praktik hos och vad fick du göra under denna tid?

Mellan 3:an och 4:an gjorde jag praktik på IN3PRENÖR, ett byggföretag inriktat på kommersiella projekt i Stockholm och Uppsala. Jag bodde hemma  hos föräldrarna i Huddinge under den här tiden, ca 7 månader.

Under första delen av praktiken jobbade jag på ett projekt i sitt slutskede, där ett stort äldreboende skulle om- och tillbyggas. Då fick jag till en början gå skydds- och miljö ronder, skriva mötesprotokoll och hänga efter de andra arbetsledarna på plats. Mot slutet sysslade jag även med besiktningar, drift- och underhållsdokumentation, mm. Därefter hamnade jag  på ett nystartat projekt, en om- och tillbyggnad av en skola. Där fick jag  jobba med större inköp av tak- och fasadelement, hissar och liknande.

Hur gjorde du för att få din praktikplats? Har du några speciella tips på hur en ska gå tillväga?

Jag kontaktade IN3PRENÖR efter att de hade haft lunchföreläsning här på Luleå tekniska universitet som många vänner talade gott om. Snart därefter var praktiken kirrad. Jag  tyckte det var svårt att veta vilka företag jag kunde söka mig till, speciellt eftersom jag inte visste exakt vad jag ville jobba med. Men mitt tips är att söka så mycket som möjligt. Var inte rädd att slänga iväg ett mail eller ringa även om många företag använder standardformulär för praktiksökande!

Vad lärde du dig under arbetet?

Det var väldigt nyttigt att få se hur man faktiskt bygger på plats, även om jag vet nu att jag vill jobba med projektering i framtiden. Att möta olika människor och ha ansvar över något var givande och utvecklade mig mycket som person. Dessutom var det bra att få koll på hur alla parter inom byggprocessen hänger ihop och vilka konsekvenser som kan uppstå vid dålig kommunikation.

Finns det något speciellt du tar med dig till dina fortsatta studier och arbetsliv?

Nu är jag inne på mitt sista halvår här i Luleå, men efter praktiken hade jag en bra idé om vad jag ville läsa för extra- och valbara kurser. De som inte gör praktik läser sina valbara 30HP under höstterminen, då jag hade praktik, men jag tyckte det var väldigt värdefullt att ha gjort praktiken innan. Då visste jag vad jag skulle inrikta mig vidare på. Gällande arbetslivet tycker jag det är bra att få en fot in i branschen. Jag tar med mig att alla erfarenheter är värdefulla!

Har du något råd till studenter som ska göra praktik?

Var inte rädd att söka, och tappa inte modet om en del företag inte riktigt fattar vad halvårspraktiken handlar om (t.ex. är vissa företag förvånade över att vi faktiskt ska ha lön). Tänk på att pitcha dig själv på ett sätt som företagen kan ha nytta av, även om tanken såklart är att du ska få lära dig på plats.

Hur ser du på att vårt program har praktik?

Det är superbra och något som är unikt för oss som civilingenjörer! Det är en ypperlig chans för varje student att utforska vad de vill arbeta med efter examen.

Anser du att det du hittills har lärt dig under studierna förberedde dig väl för praktiken?

Både ja och nej. Att jobba inom byggproduktion är inget vi Arkare lär oss om specifikt, men jag upplever att problemlösningsförmåga och viljan att lära sig nya saker är något alla blivande civilingenjörer bör ha. För mig är ett syfte med praktiken att lära sig saker som inte går att lära sig i skolbänken.

Rekommenderar du andra att göra praktik?

Absolut! Det är en väldigt givande erfarenhet som kan ge många positiva följder. Har du tur så kanske du kan göra exjobb och sedan bli fast anställd där du gjorde din praktik. Oavsett, så kommer du i alla fall få med dig en bra arbetslivserfarenhet relevant för din utbildning.