Hoppa till innehållet

Draknästet 2020

Publicerad: 21 oktober 2020

Årets version av innovationstävlingen ”Draknästet” hölls i Vetenskapens hus på grund av coronapandemin och kravet på fysisk distans. 42 studenter i 12 grupper presenterade sina affärsidéer för en kräsen jury bestående av Stefan Lindbäck, VD Lindbäcks Group, Mattias Lindström från PEAB och Karoline Pettersson från LTU Business.

Studenterna går alla sista året på civilingenjörsprogrammen i arkitektur eller väg- och vattenbyggnad och vara rejält taggade inför sin pitch där många av presentationerna var mycket imponerade.

– För mig som lärare är detta årets roligaste event, säger Lars Stehn, professor i byggproduktion och teknik vid Luleå tekniska universitet.

Då vissa av innovationerna kanske ska tas vidare till tävlingen Venture Cup råder sekretess om vad man berätta om detta event som skedde bakom låsta dörrar i Vetenskapens Hus som normalt håller öppet för allmänheten. Men många av de företagsnamn som introducerades visar på den mångfald av visionära idéer som demonstrerades; BeAware Safety, Quickdoor, SMDS – Smart Miljödata Samordning, Fallguard, Weigh to Win, NoDust, VibeAlert, Find My Tool, ReStruction, FETA-påsar, EasySpect och SideLight.

Många av lösningarna på de problem studenterna kommit i kontakt med under sina praktikperioder var rena APP eller IT-applikationer men det fanns även mer renodlade uppfinningar. Många fokuserade mer på miljö, återbruk, logistik och säkerhet än de kommersiella möjligheterna.

Vinnare Draknästet 2020 Luleå tekniska universitet Foto: Linnea Malmström
Två grupper stod som vinnare av Draknästet 2020 vid Luleå tekniska universitet. Foto: Linnea Malmström

Två grupper fick dela på första priset detta år. Det var gruppen SideLight med sitt ljussystem för säkerhet på arbetsplatser och gruppen SMDS – Smart Miljödata Samordning. Sidelight från vänster: Oscar Karlsson, Hanna Brink, Johanna Wärvik. SMDS från vänster: Maja Grönlund, Jesper Nilsson, Elina Farsi, Ahmad Al-Falahi.

– Presentationerna blir vassare och vassare för varje år, det är glädjande, säger Jarkko Erikshammar, universitetsadjunkt vid Luleå tekniska universitet.

Kursen industriellt byggande ger studenterna en chans att bekanta sig med de mjuka och hårda delarna av kommande arbetsliv med att arbeta i grupp, pitcha idéer och få feedback och kritik. Det förbereder studenterna att hanterar dessa aspekt av kommande projektarbeten i skarp miljö och förmågan att tänka helhetsperspektiv.

Kursen siktar på att studenterna ska implementera kunskaper och kompetenser de fått utveckla under studierna på programmen civilingenjör arkitektur eller civilingenjör väg- och vattenbyggnad. Genom skapandet av idélösningar som blir produkter och tjänster för industrin, aktiva byggarbetsplatser, entreprenörens helhetsperspektiv över ett projekt och samhällets utmaningar och utvecklingsmöjligheter. En del studenter utvecklar sitt projekt till Venture Cup eller kommersiella idéer efter kursavslut som de sedan driver vidare till egna verksamheter.

Under slutseminariet för kursen Industriellt byggande presenterar studenterna problemet deras tjänst eller produkt kan lösa. Behov de kan uppfylla och hur den bidrar till effektivisering, riskåtgärder, minskade energi- eller resurseråtgång för företag inom berörd industri kopplad till programmens inriktningar.

Lars Stehn

Lars Stehn, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-491976
Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Jarkko Erikshammar

Jarkko Erikshammar, Adjungerad universitetsadjunkt

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Karoline Pettersson

Karoline Pettersson,

Telefon: 0920-491870
Organisation: Samverkan och studentrekrytering, Verksamhetsstöd