Italiensk expert på Ralph Erskines arkitektur i norr

Publicerad: 21 april 2022

Andrea Luciani, universitetslektor i arkitektur vid Luleå tekniska universitet, är en stor beundrare av Ralph Erskines arkitektur i norra Sverige. Men allt blev inte succé för Erskine.

Att Andrea Luciani är väl påläst om Ralph Erskines tankar och verk blev tydligt på en föreläsning, Erskine och hans arktiska arkitektur i Norrbotten, på Norrbottens museum nyligen. Fokus på föredraget låg på byggnaden Shopping i Luleå, världens första shoppingcenter inomhus med flera funktioner som butiker, biograf och restauranger, samt bostadshusen Ormen långe i Svappavaara och kvarteret Ortdrivaren i Kiruna.

Ralph Erskine arbetade i norra Sverige mellan 1955-1965 och var känd för att anpassa sina verk efter platsen och klimatet där de uppfördes. Han lade stor vikt vid hur kalla vindar kan stoppas, hur ljus och skuggor faller under olika årstider, men också, hur snö kan fungera som isolering och spara energi. På många sätt var Ralph Erskine långt före sin samtid. Men med bostadskomplexet Ormen långe i Svappavaara blev kritiken tidvis hård.

– Svappavaara var ett nytt gruvsamhälle under uppbyggnad som skulle locka gruvarbetare från hela Sverige. Men av Erskines ursprungliga design för området blev knappt hälften byggt. Ett affärscentrum blev en butik och så vidare. Det var nog en del av förklaringen till att folk inte trivdes, säger Andrea Luciani.

I en tidskrift för gruvarbetare i slutet av 1960-talet klagades det; Ormen långe är ett arbetsläger, en gudlös gul bolagsboning där det enda roliga är RFSU-automaten. I en annan tidskrift var rubriken Idiotin i vildmarken.

– Den hårda kritiken sammanföll med den stora gruvstrejken så det kanske även var ett tidens tecken. Erskine fick lite upprättelse några år senare när en boende kvinna intervjuades och trivdes bra i området. Hennes enda klagomål var att lekplatserna i betong förstörde barnens kläder väldigt snabbt, säger Andrea Luciani.

Forskargruppen i arkitektur vid Luleå tekniska universitet lägger stort fokus på arkitektur och samhällsplanering i arktiska klimat.

Andrea Luciani

Andrea Luciani, Universitetslektor

Organisation: Arkitektur, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser