Hoppa till innehållet
Foto: Wikimedia Commons

Mat på tak i Kiruna

Publicerad: 21 december 2017

Urbana odlingar på hustak och i växthus är en trend som slagit igenom stort de senaste åren. Nu vill forskare vid Luleå tekniska universitet försöka sig på detta i mycket kalla klimat genom användning av den senaste tekniken för återanvändning av energi i byggnader.

Det är fyra forskare från tre olika forskningsområden som tillsammans med en livsmedelsforskare från SLU i Umeå som kommer att ta sig an utmaningen tillsammans med Kiruna kommun. Man kommer att odla svamp och grönsaker i detta projekt som igår i den svenska strategin för livsmedelssäkerhet.

– Genom återvinning av värme i byggnader och smarta val av byggnadsmaterial i kombination med den senaste tekniken inom solceller och LED-belysning tror vi detta kan bli en succé, säger Agatino Rizzo, forskare inom arkitektur vid Luleå tekniska universitet.

Miljömässigt kommer denna typ av småskalig urbana jordbruk att minska vårt beroende av dåligt kontrollerade livsmedelskedjor samtidigt som miljökostnaderna för transporter minskar.

– Intresset är stort för färsk, biologisk odlad mat som stolt produceras lokalt och kan säljas till lokala restauranger och andra kunder. Urbana jordbruk kommer att föra människor närmare naturen. Det kan bli en utbildningskälla för lokala skolor och omgivande samhälle, säger Agatino Rizzo.

Agatino Rizzo

Rizzo, Agatino - Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Arkitektur, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-493438
Johan Wenngren

Wenngren, Johan - Universitetslektor

Organisation: Informationssystem, Digitala tjänster och system, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0920-492059
Marcus Sandberg

Sandberg, Marcus - Biträdande professor

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-493072

Taggar