Hoppa till innehållet

Som arkitekt måste man ha roligt

Publicerad: 10 november 2017

Jenny B Osuldsen är landskapsarkitekt och delägare i Snøhetta, som är baserat i Oslo och har en stor internationell verksamhet. Bland deras referenser återfinns bland annat biblioteket i Alexandria, Ground Zero i New York, Museum of Modern Art i San Fransisco, Operahuset i Oslo eller landskapsarkitekturen för MAX IV-laboratoriet i Lund.

Hennes föreläsning som nybliven hedersdoktor blev en resa genom sex av Snøhettas spektakulära projekt med stora utmaningar och kreativa lösningar.

– När Operahuset i Oslo skulle byggas tyckte många norrmän att det var en dålig idé att spendera så mycket pengar på kultur som de inte egentligen var intresserade av. Vi ville då skapa en plats som alla kunde nyttja och ha glädje av, så vi skapade ett Operahus som man kan gå på, säger Jenny B. Osuldsen.

De sex projekten som avhandlades i denna mycket uppskattade föreläsning var Petter Dass muséet i Norge, Ett kulturcenter i Dharan i Saudiarabien, Times Square i New York, landskapsarkitekturen vid MAX IV-laboratoriet i Lund, rum 7 vid Tree Hotel i Harads och slutligen Operahuset i Oslo.

– Vårt arbete med Times Square har faktiskt gjort att många av de som bor i New York återvänt och besöker platsen igen. Tidigare var det nästan bara turister där, säger Jenny B. Osuldsen.

Arbetet i Snøhetta beskrivs som ett grupparbete där titlar och bakgrund spelar mindre roll än vad man faktiskt levererar. Ofta tas externa parter som till exempel konstnärer in i det initiala arbetet med nya projekt för att skapa ny dynamik i gruppen och tillföra ett extra lager av kreativitet.

– Som arkitekt måste man ha roligt när man arbetar, avslutade Jenny B. Osuldsen sin föreläsning.

Taggar