Maria-Paz Zorzano
María-Paz Zorzano, professor i atmosfärskunskap vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Internationellt samarbete för framtida Marsprover

Publicerad: 21 september 2018

Om prover av biologiskt material från Mars ska skickas tillbaka till jorden – hur ska de hanteras och av vem? Den frågan och många andra har diskuterats i iMOST, International Mars Sample Return Objectives and Samples Team. En av gruppens medlemmar är María-Paz Zorzano, professor i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Vad var uppdraget och syftet med iMOST?

 – iMOST inrättades av the International Mars Exploration Working Group (IMEWG) i november 2017. Gruppens uppgift var att lista vetenskapliga mål för framtida Mars Sample Return-uppdrag och att beskriva de tillvägagångssätt som krävs för att uppnå målen. Det kan handla om vilken typ av prover som ska tas och hur proverna mest optimalt kan omhändertas när de så småningom återkommer till jorden.

Varför är det viktigt med internationellt samarbete kring material som skickas tillbaka från Mars?

– Den arkitektur som behövs för den här typen av uppdrag är väldigt avancerad ur både ett ingenjörs- och ett vetenskapsperspektiv. Vi lever i en tid då de flesta rymduppdrag är öppna för internationellt samarbete, ett mycket välkänt exempel är den internationella rymdstationen ISS. Projekt som varar i årtionden och omfattar många olika kunskapsområden blir helt enkelt bättre med ett internationellt tillvägagångssätt. Dessutom skapas en solid grund för fredligt samarbete, hela mänskligheten tjänar på ett globalt perspektiv på vetenskap och teknik.

Vad har din medverkan i iMOST gett dig som forskare?

– Det har varit mycket givande. Jag har fått arbeta med internationella experter, lärt mig om andra ämnen än mitt eget och att tänka framåt. Fokus har varit långsiktigt – resultatet ska vara användbart för andra i framtiden. Ibland kom jag på mig själv att tänka att de här proverna från Mars som vi diskuterar, ska studeras av människor som föds just nu. När vi startade diskussionerna visste vi inte när de hypotetiska proverna skulle kunna vara tillbaka på jorden, och inte heller vem som kan vara ansvarig för att ta emot dem eller hur mycket dagens detekteringsmetoder kommer ha förbättras till dess – men ändå var vi tvungna att göra bedömningar utifrån vad vi vet nu.

Slutsatserna från iMOSTs arbete återfinns i en rapport: The Potential Science and Engineering Value of Samples Delivered to Earth by Mars Sample Return.

Kontakt

Maria-Paz Zorzano Mier

Maria-Paz Zorzano Mier, Gästprofessor

Organisation: Atmosfärsvetenskap, Rymdteknik, Institutionen för system- och rymdteknik

Taggar