Gasltu
Det vinnande laget, från vänster: Abhilash Vakkada Ramachandran, Álvaro Soria-Salinas, Roberto Mantas Nakhai,Thasshwin Mathanlal och Mirakel Israel Nazarious. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Representerar Sverige i innovationstävling

Publicerad: 1 juni 2018

Ett lag från Luleå tekniska universitet får representera Sverige i innovationstävlingen ActinSpace. Det står klart efter att de vunnit den svenska deltävlingen – en 24 timmar lång hackaton.

– Genom att delta i tävlingen har vi förbättrat våra färdigheter i att fungera som ett lag och vi fick verkligen utmana vår kompetens när det gäller att bygga prototyper. Vi lyckades skapa en funktionell prototyp som levererar data i realtid och en webbsida som presenterar samma data, säger Thasshwin Mathanlal, doktorand i atmosfärsvetenskap och en av lagmedlemmarna.

Det vinnande laget kallar sig Gasltu och består av doktorander och en masterstudent i atmosfärskunskap. I juni reser de till Toulouse där 40 nationsvinnare möter varandra i en final. På spel står till exempel en viktlöshetsupplevelse i en AirzeroG A310, en pilotutbildning i en Airbus 320-simulator och tillgång till satellitdata från jordobservationer till ett värde av en miljon kronor.

Prototyp för insamling av data

Under de 24-timmar långa hackatonet arbetade lagen med utmaningar inom patent, programvara eller rymdinfrastruktur. Laget från Luleå tekniska universitet valde att jobba mot utmaningen AIRBUS04 – Create new concepts of small satellites or payloads for Airbus satellites and drones. Uppgiften var att uppfinna en nyttolast med affärspotential, något värt att bygga och kommersialisera. Lagets bidrag heter GASPAC (Group of Atmospheric Sciences Payload Assembly for Citizens); en nyttolast som är skalbar, billig och enkel att implementera (plug-and-play), tillverkad av kommersiella komponenter off the shell. Nyttolasten kan integreras i civila Airbus-drönare för att förbättra fjärranalys. Idéen presenterades framför en panel med experter på affärsmodeller – de skulle övertygas om att instrumentet är värt att bygga. Laget byggde också en fungerande 3D-prototyp och en webbplats för att kunna visa upp det data som instrumentet samlat in i realtid, data som till exempel kan användas inom jordbruk och hälsovård.

Vilka är era förväntningar när det gäller finalen i Toulouse?

– Vi fokuserar på att vinna Airbus Grand Prize, vem skulle inte försöka ta chansen att få flyga i noll-gravitation? säger Abhilash Vakkada-Ramachandran, doktorand i atmosfärsvetenskap.

Álvaro Tomás Soria Salinas, även han doktorand i atmosfärsvetenskap, fortsätter:

– Vi vill verkligen presentera vår innovation så bra som möjligt. Alla i laget delar synen att om du gör någonting – oavsett sammanhang – gör alltid ditt bästa. Och vi kommer definitivt göra vårt bästa i Toulouse och representera Sverige på bästa sätt. Det kommer bli svårt eftersom vi tävlar mot 35 länder, men vi tror på oss själva och vår prototyp.