Earth thermal radiation spectal range.
www.asi.it Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

FORUM: ett uppdrag valt av ESA för att se jorden med olika ögon

Publicerad: 16 oktober 2019

Europeiska rymdorganisationen har valt det fjärde-infraröda-utgående-strålningsförståelse- och övervakningsuppdraget (FORUM) för att vara det nionde uppdraget för Earth Explorer.

Den här texten är översatt till svenska av ett automatiskt översättningsprogram.

FORUM kommer att mäta från rymden, för första gången någonsin, den strålning som avges från jorden över hela den långt infraröda delen av det elektromagnetiska spektrumet (15–100 mikrometer, som aldrig har gjorts från rymden tidigare). Dessa iakttagelser är viktiga eftersom nästan 50% av strålningen som jorden avger till rymden är IR-strålning. Tack vare den nya tekniska utvecklingen är dessa mätningar möjliga.

Uppdraget Far-infrared-Outgoing-Radiation Understanding and Monitoring (FORUM) är inriktat på ett grundläggande vetenskapligt mål som är en grundlig förståelse av den spektrala fördelningen av den infraröda energin som släpps ut av jordsystemet. Detta har mycket viktiga konsekvenser relaterade till problem som klimatförändring eftersom vi tack vare detta uppdrag kan känna till signaturerna för många av de komponenter som ansvarar för körning och svara på detta globala fenomen.

Huvudutredaren för FORUM är Luca Palchetti, från Istituto Nazionale di Ottic (INO) och CNR, italienska nationella forskningsrådet (NCR). Professor Javier Martín-Torres, ordförande professor i gruppen för atmosfärsvetenskap vid LTU, är medutredare för FORUM-uppdraget (1) och var en del av det ursprungliga förslaget som lämnades till ESA. Hans erfarenhet av att arbeta med modellering och dataanalys av IR-atmosfärstrålning började 2002 medan han arbetade med Dr. Marty Mlynczak vid NASA / Langley Research Center . Dr. Mlynczak (även medförande i FORUM) var PI för instrumentet FIRST (Far-Infrared Spectroscopy of the Troposphere (5). FIRST utvecklades som en del av NASA: s instrumentinkubatorprogram som hanterades av NASA Earth Science Technology Office, med målet att noggrant mäta det långa infraröda (15 till 100 μm; 650 till 100 vågkärnor, cm −1 ) utsläppsspektrumet från jorden och dess atmosfär. Även om det har lanserats i ballongkampanjer med hög latitud, lanserades FIRST aldrig till rymden .

Det främsta forskningsmålet med FORUM-uppdraget är att utvärdera rollen för långt infraröd i konfigurationen av det nuvarande klimatet och därmed minska osäkerheten i förutsägelser om framtida klimatförändringar. Detta kommer att behandlas av: 
· Göra exakta mätningar av global fjärinfraröd strålning för att validera modellernas nuvarande tillstånd. 
· Använda mätningar för att förstå de processer som styr överföringen av långt infraröd strålning och därmed jordens växthuseffekt. 
· Uppdatera kunskapen om dessa processer för att överföra den till väder- och klimatförutsägelsemodeller. 
· Karaktärisera kritiska feedbackmekanismer. 
För att uppnå dessa vetenskapliga mål syftar FORUM till att mäta jordens utsläppsspektrum i atmosfären i det avlägsna infraröda området (se figuren), 
Det kommer att förbättra vår förståelse av klimatsystemet genom att möjliggöra kvantifiering av det långt infraröda bidraget till jordstrålningsbudgeten (särskilt med fokus på effekterna av vattenångtillskott, cirrus molnegenskaper och is / snöyters emission). 

En global karaktärisering av Far-IR atmosfärisk utsläpp är nyckeln i klimatmodelleringen eftersom detta utsläpp påverkas av vattenånga och cirrus moln, som i sin tur spelar nyckelroller i jordens temperatur.

Satelliten är planerad att flyga i en lös formation med MetOp-SG (A1) -satelliten för att utnyttja synergi med observationerna från nästa generation av Infraröd Atmospheric Sounding Interferometer (IASI) instrument ombord på denna meteorologiska satellit. 

Uppdraget förväntas lanseras 2026.