Hoppa till innehållet

Fiktivt Mars granskat av forskare

Publicerad: 1 juni 2017

Föreläsningar om Mars historia, mikrober på Mars och det ständiga sökandet efter liv på Mars, avslutade Mars Week vid Luleå tekniska universitet. Det gjordes också ett spännande avslöjande: Matt Damon kan omöjligt ha överlevt så enkelt på Mars som han gjorde i storfilmen The Martian.

Elever från Rymdgymnasiet i Kiruna var inbjudna till Luleå för sista dagen på universitetets Mars Week, en dag som gick i populärvetenskapens tecken. Åhörarna fick lyssna på några av världens ledande Marsforskare och även titta på filmen The Martian.

Professor Peter L Read, från Department of Physics vid University of Oxford, föreläste under rubriken Ice Age på Mars och förklarade hur klimatmodellering kan bidra till bättre förståelse för hur klimat påverkas av astronomiska fluktuationer. Mars har utvecklats under miljarder år och det finns många bevis – till exempel kratrar och översvämningskanaler – på att det tidigare funnits mycket vatten på Mars.

Vad är liv?

Henry Sun från Desert Research Institute i Las Vegas, gav en kort historisk bakgrund om de vetenskapliga försöken att hitta livet på Mars. Men han reflekterade också om vad liv egentligen är. Om vi ​​ska hitta liv på Mars, kan vi behöva förändra våra tankebanor.

– På jorden finns ett slags liv, men på Mars hittar vi förmodligen en annan typ av liv. De frågor som vi måste fokusera på nu är hur känner vi igen liv och hur hittar vi det? säger Henry Sun retoriskt.

Och en ständigt återkommande fråga är vilken påverkan det mänskliga sökandet efter liv kan ha på andra planeter. På Mars till exempel får mänskligheten och dess instrument inte komma nära planetens glaciärer, även om det är troligt att det är där spår av liv skulle kunna hittas.  

– Vi hyser två känslor som gemensamt presenterar ett problem. Vi vill hitta liv – men vi är rädda för att närma oss det. Vi försöker skydda Mars från jordens bakterier. Men när jag till exempel besöker Antarktis tar jag med mig bakterier från Las Vegas och hittills har Antarktis inte förändrats på grund av det, säger Henry Sun.

Potatisodling i rymden

Professor Oddur Vilhelmsson från University of Akureyri på Island talade om Mars i relation till mikrober och försökte besvara frågan Kan du verkligen odla potatis på Mars? I The Martian är det precis vad huvudpersonen – den på Mars strandsatta astronauten som spelas av Matt Damon – gör.

– Förmodligen kan du odla potatis på Mars. Men jag skulle rekommendera ett ändamålsenligt atmosfärsreglerande växthus och markbundna jordmikrober. Och om du ska använda mänsklig avföring som gödsel, sterilisera det helst först, avslutade Oddur Vilhelmsson.

Efter de tre föreläsningarna fick publiken se The Martian. Professor Javier Martín-Torres från forskargruppen i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, avslöjade efteråt några faktafel som finns i filmen.

Fiktion vs verklighet

Till att börja med är den för filmen helt avgörande hårda stormen, inte något som går att hitta på verklighetens Mars.

– Atmosfären på Mars är hundra gånger tunnare än på jorden. Och eftersom det inte finns någon luft kan inte stormarna bli så starka att de kan välta omkull tunga saker, förklarar Javier Martín-Torres.

En annan noterbar sak är att Matt Damon rör sig helt normalt i filmen. Hade han varit på Mars hade han troligen haft en hoppande gång eftersom han skulle varit lättare på Mars jämfört med jorden. Javier Martín-Torres ifrågasatte också kvaliteten på astronautens växthus.

– Potatisen han odlade skulle förmodligen bli stekt, växthuset är inte tillräckligt med skydd mot strålningen. Och det är verkligen konstigt att Matt Damon kan gå omkring utan sin rymddräkt på sig i växthuset utan att bli stekt även han.

Slutligen noterade Javier Martín-Torres, som själv arbetat på NASA i flera år, en arbetat fler år på NASA, ett fel av lite mer kuriosakaraktär. Kuriosa

– Möblerna på NASA Center är alldeles för moderna jämfört med verkligheten!

Taggar