Hoppa till innehållet
bild
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Grupp av atmosfärisk vetenskap involverad i Europlanet 2024

Publicerad: 19 februari 2020

Europlanet har lanserat ett 10 miljoner Euro-projekt, Europlanet 2024 Research Infrastructure (RI), för att ge öppen tillgång till världens största samling av planetsimulerings- och analysanläggningar, samt ett globalt nätverk av små teleskop, datatjänster och samhällsstöd aktiviteter.

Den här texten är översatt till svenska av ett automatiskt översättningsprogram.

Europlanet 2024 RI syftar till att utöka deltagandet i planetvetenskap och tillhandahåller infrastrukturen för att hantera viktiga vetenskapliga och tekniska utmaningar som planetariska forskarsamhället står inför.

Projektet finansieras genom Europeiska kommissionens Horizon 2020-program och kommer att pågå i fyra år från februari 2020 till januari 2024. Europlanet 2024 RI-konsortiet leds av University of Kent , Storbritannien, och har 53 stödinstitut från 21 länder i Europa och runt om i världen, med ytterligare 44 anslutna partners.

Europlanet 2024 RI kommer att ge planetärsamhället fri "gränsöverskridande tillgång" till 24 laboratorier i Europa och fem fältplatser över hela världen för att genomföra forskningsprojekt.

Group of Atmospheric Science är partner som leder området för uppsökande och inspiration i projektet och arbetar i nära samarbete med Vilnius University , The Dill Faulkes Educational Trust Limited och National Institute for Astrophysics of Italy .GAS och partners kommer att utveckla följande aktiviteter:

  • Europlanets finansieringsprogram för offentligt engagemang , som tilldelar fröfinansiering på 5-10 000 euro för projekt för att engagera och bredda deltagande i planetvetenskap bland intressentgrupper, inklusive medborgare, lärare och skolor.
  • Det årliga Europlanet-priset för att hedra enastående prestation i offentligt engagemang relaterat till planetvetenskap och belyser vikten av uppsökning som en viktig del av forskningsgemenskapens ansvarsområde.
  • En " Train the trainers " sommarskola kommer att stödja Hub-företrädare och Early Career-forskare för att utveckla workshops för intressentutbildning (för att engagera sig i media, offentliga, beslutsfattare eller utbildare) som kan levereras till regionala planetvetenskapssamhällen.
  • Programmet " Planets in a Room ", en lågkostnad, liten DIY sfärisk projektor / planetarium dome-projektor som uppsöker leverantörer (lärare, museer, planetariska forskare och andra individer) kan bygga och använda för demonstrationer och undervisning i planetvetenskapliga ämnen.