Hoppa till innehållet
Satellite prototype
GAS-gruppen Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

HABIT Tour inspirerar Universeum-publiken i Göteborg

Publicerad: 26 februari 2020

Under perioden 17-20 februari, som en del av rymdveckan, har vi utvecklat flera utbildningsverkstäder för alla typer av publik om rymdprototyp baserat på HABIT-instrumentet.

Den här texten är översatt till svenska av ett automatiskt översättningsprogram.

200 personer har deltagit i workshops och skapat sina egna ”rymdinstrument”. Under seminarierna lärde de deltagande om de viktigaste kännetecknen för Mars, och de förberedde sina ”rymd” -uppdrag som valde platser för Mars av deras intresse och identifierade de vetenskapliga målen för deras uppdrag. Som ett sista steg tänkte de slutligen på den lämpligaste tekniken för att uppnå dem. Genom att simulera verkliga rymdforskare och ingenjörer och arbeta i samarbete använde de all denna kunskap för att rita en skiss av sina instrument och slutligen bygga prototyper med enkla material som LEGO-bitar, spela deg, tejp, färgpapp. De deltagande presenterade sina modeller för resten av publiken på ett demo-sätt och utforskade några kontakter med HABIT.

Publiken var sammansatt av familjer, barn från 3 till 10 år, tonåringar, naturlärare med sina studenter, rymdfans, tillverkare och ingenjörer. Seminarierna hade fantastiska utgångar som en Toucan-drönare, en spindel Rover, olika design av rymdskeppsskärmskärmar, en flotta av sammankopplade bihögor för att söka live i Mars-lavaslangar och grottor osv. Publiken diskuterade också hur Mars kan hjälpa forskarna att försök fixa några globala problem på jorden som klimatförändring.

Detta är ett första stegssamarbete mellan GAS-LTU och Universeum som planeras fortsätta i framtiden med några andra uppsökande aktiviteter fokuserade på livutforskning i rymden. VANA Tour är currenly i Universeum tills 19 april. Sedan fortsätter det som en del av det officiella programmet för International Science Festival of Göteborg.