HABIT Tour opening in Luleå tekniska universitet November 14th 2018.
Krediter: GAS Group Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

HABIT-turné, ett års turné i rymdvetenskap

Publicerad: 6 december 2019

HABIT-turnén är det rymdkommunikationsverktyg som använder ett innovativt format baserat på en ansikte-till-ansikte-interaktion med alla typer av publik som använder praktiska resurser och formar dem som mock-ups, vardagsobjekt, kopior osv ... Det är den första Europeisk turnéutställning som en del av ett nuvarande rymduppdrag - ExoMars 2020-.

Den här texten är översatt till svenska av ett automatiskt översättningsprogram.

HABIT-turnén skapades för att mata nyfikenheten och engagera barn, familjer, lärare och journalister inom rymdforskning och teknik i allmänhet och i Mars-utforskning. Det är en lågkostnadsresurs och mycket effektiv när det gäller flexibilitet och anpassning till alla: (i) plats (från gymnasier till vetenskapscentra, från flygplatser till köpcentrum, från universitet till bibliotek); (ii) publik (från barn till familjer, från rymdfans till tillverkare, från lärare till rymdföretag); och (iii) behov (från förbättring av vetenskapliga och tekniska yrken till utbildningsprojekt samskapande, från högkvalitativ feedback för journalist till vänliga praktiska innehållsresurser i vetenskapscentra och festivaler).

Efter ett år har HABIT Tour besökt olika svenska och brittiska institutioner av evenemang relaterade till rymdforskning och kommunikation - Umevatoriet , KTH och Malmö universitet , SciFest Uppsala , International Science Festival of Göteborg - och även kulturella utrymmen som bibliotek och Luleå flygplats.

Detta är några av topplinjestatistikerna för årets HABIT Tour:

  • Antal personer som känner till HABIT: 239 606 personer (inklusive barn, tonåringar, universitetsstudenter, lärare, journalister, rymdforskare, vetenskapskommunikatörer, familjer, tillverkare, astronomiföreningar och öppen teknikfans).
  • Antal digitala utbildningsresurser som laddats ner från HABIT Tour-webbplatsen: 523.
  • Antal nyheter publicerade på GAS-webbplatsen: 13 (inklusive den här).
  • Antal genomförda workshops: 10.
  • Antal spin-off-projekt - gör din egen HABIT-modell för att förbättra den på något sätt-: 11 (ett för tio år gamla barn, 2 för gymnasieelever i Stockholm relaterade till arkitektur på Mars 2 från gymnasielärare och sex från Luleå familjer).
  • 3 Kongresspresentationer (Falling Walls, SSEAS, NORTEAS).
  • 1 artikel i 3: e symposiet om rymdutbildningsaktiviteter, 16-18 september 2019, Leicester, Storbritannien (ytterligare 1 i väntan på granskning i Journal of Open Education Studies Journal).
  • En fallstudie för ExoMars 2020 Mission Communication Team.

Efter dessa positiva resultat kommer HABIT-turnén att fortsätta runt om i Sverige i en andra upplaga som börjar på Ice Hotel och kommer att avslutas i juli 2020 i Luleå Hamn-festivalen , med sändningen av lanseringen av ExoMars 2020- uppdraget från Baikonur. Under den andra turnén kommer utställningen att besöka platser som New Scientist Live North Festival i Manchester, Universeum , International Science Festival of Göteborg , Innovatum Science Center och Lunds universitet .