Hoppa till innehållet
GAS-LTU Environmental Researcher Shaktiman Singh giving Kråkbergsskolan group some indications.
GAS-gruppen Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Klimatförändringsarbetet fortsätter med Kråkbergsskolan-studenter

Publicerad: 30 oktober 2019

Som en fortsättning av aktiviteten inleddes i maj förra året, tog en grupp av femton Kråkbergsskolan studenter del av den klimatförändringsaktivitet som organiserades av GAS med målet att förbättra deras medvetenhet om de globala fenomenen och bli bekant med vissa färdigheter och verktyg som används av professionella forskare att göra sitt arbete.

Den här texten är översatt till svenska av ett automatiskt översättningsprogram.

Guidad av GAS-miljöforskare Shaktiman Singh utvecklade eleverna en två dagar lång forskningsplan där de använde data från riktiga väderstationer på olika platser i världen, som Australien, Ukraina, Spanien etc. ... och planerade och analyserade dem med hjälp av en förutbestämd metod . Under denna aktivitet har de lärt sig att välja specifika landskap med hjälp av verktyg som Google Earth för att kartlägga, notera de viktigaste grundläggande miljöparametrarna, som temperatur och nederbörd, för att observera förändringar under olika tidsperioder. Genom att titta på en tidsserie av data kunde de observera den allmänna trenden i temperaturökningar och uppleva verkligheten av klimatförändringar. Detta var ett sätt att lära sig om fenomenen som tittar på verkliga data som deras viktigaste kunskapskälla istället för att använda andra alternativa källor som internet eller media där ibland falska nyheter finns.

Studenterna diskuterade också om figuren av Greta Thunberg och hennes föreslagna "strejker för fredagsskolan för skolförändringar".

Filerna som laddas upp av eleverna under denna aktivitet kommer att användas för att bygga och skriva ut en global klimatkarta som kommer att finnas den i deras klassrum som en ”forskningssouvenir”. I slutet av november kommer medlemmar av GAS-teamet att ha ett sista möte med några av gymnasielärarna som är involverade i aktiviteten. De kommer att utvärdera effekterna på eleverna och kommer att utforma eventuella framtida utgåvor av aktiviteten.

Klimatförändringsaktiviteten har varit möjlig tack vare samarbetet mellan Teknikcollege,särskilt Linda Rönbäck, och Andreas Wallgren, lärare på Kråkbergsskolan. Särskilt tack för allt deras stöd!