Hoppa till innehållet
GAS PhD students wearing cleanroom garments
Krediter: GAS Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Planetary Protection aktiviteter på HABIT

Publicerad: 18 april 2019

GAS-forskare genomför nu de aktiviteter som krävs för att följa de planetariska skyddsprotokoll som rekommenderas av European Protocol for Space Standardization Protocol för mikrobiell undersökning av flyghårdvara (ECSS-Q-ST-70-55C).

Under de senaste månaderna har vi arbetat med valet av slutliga salter och produkters konfiguration av BOTTLE- experimentet som en del av HABIT-instrumentet. Vi har verifierat dem med en serie Mars analoga experiment i Kiruna. Forskargruppen definierar nu de slutliga steriliseringsförfaranden som krävs för salterna och produkterna för minskning av bioburden och metoder för att effektivt analysera effektiviteten av dessa förfaranden.

HABIT PP-laget består av GAS-doktorander, inklusive Thasshwin Mathanlal, Abhilash Vakkada Ramachandran och Miracle Israel Nazarious, och övervakas av prof. Javier Martin-Torres och prof Maria-Paz Zorzano . Som ett första steg isolerades arbetsområdet från resten av laboratoriet inom ett isoleringstält som var rent med isopropylalkohol och ett HEPA-filter aktiverat luftrenare. Studierna av luftförorening med en bärbar luftprovtagare från Sartorious för att övervaka tältets förbättrade rengöringsnivå.

GAS-doktoranderna som arbetade i det rena isolationstältet följde ett standardrengöringsskydd för standardrummet för att undvika yttre föroreningar i experimenten.

Flera försök utfördes genom att sterilisera salterna och produkterna enligt standardproceduren för sterilisering kallad torrvärme-mikrobiell reduktion (DHMR) i en bärbar ugn. Dessa prover tvättades sedan med användning av flockade nylonpipor och följdes en serie förfaranden. För kontrollförsök inkuberades också en uppsättning icke-steriliserade prover.

Nu täcker teamet "sista milen" av testen, finjusterar förfarandena med stöd från DLR i Köln och Dr. Petra Redberg, HABITs medarbetare och expert på Planetary Protection. Denna komplexa erfarenhet kommer att förklaras i detalj i en abstrakt beskrivning av planetariska skyddsåtgärder för HABIT BOTTLE-salter och produkter för den 70: e internationella astronautiska kongressen som hålls i Washington DC i oktober.