Personalen vid Avdelningen för avfallsteknik vid Luleå tekniska universitet.

30 år med avfallsteknik vid Luleå tekniska universitet

Publicerad: 16 november 2010

Tänkvärda perspektiv på avfallsforskningens framtid i Sverige. Det ges när Avdelningen för avfallsteknik vid Luleå tekniska universitet på tisdagen firar sitt 30-års jubileum. Vid avdelningen finns sveriges enda professur i avfallsteknik.

- Vi har på tretti år gått från noll till en position som internationellt väletablerad forskargrupp, säger professor Anders Lagerkvist avdelningschef.

Nio teknologie doktorer, ett tjugotal teknologie licentiater har examinerats från avdelningen och ett 100 tal examensarbeten genomförts inom civil-och högskoleingenjörsutbildningar. Forskningen vid Avfallsteknik behandlar alla aspekter av uthållig avfallshantering. Ett centralt tema är kunskap om olika materials egenskaper och hur de påverkar och påverkas av sin omgivning.

Vid avdelningens 30-årsfirande på tisdagen bjuds det bl a på seminarier där forskare och representanter för myndigheter och från avfallsbranschen ger tänkvärda perspektiv på avfallsforskning. Ett sådant exempel är vilka utmaningar som framtidens avfallsforskare har att hantera. Några av de medverkande som representerar myndigheter och avfallsbranschen är Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren och Lars Tolgén från företaget Ragn-Sells AB.