The 2014 Intercontinental Landfill Research Symposium, Florida Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Avfallsforskning i världsklass

Publicerad: 3 november 2014

Forskarna inom Avfallsteknik vid Luleå tekniska universitet har en hel del att glädjas åt då deras forskning nu rankas bland de tio främsta i världen baserat på publicerade artiklar i de högst rankade miljötekniska tidskrifterna.

Den amerikanska forskningsstiftelsen Environmental Research and Education Foundation, EREF, har identifierat 231 universitet i världen som publicerar avfallsforskning i vetenskapliga media. Av de 231 rankas Luleå tekniska universitet på plats nr 9. Leder ligan gör Danmarks Tekniska Universitet. Rankningen presenterades vid det 8:e interkontinentala symposiet i upplagsforskning, som avhölls i Crystal River, Florida, i förra veckan. Symposiet organiseras av Avfallsteknik vid Luleå tekniska universitet i samverkan med forskargrupper i USA och Japan och genomförs vartannat år.

– Att Danmark tar förstaplatsen och vi i Luleå hamnar på nionde plats av 231 visar att vi i Norden ligger i framkant inom miljö- och avfallsteknik, säger Anders Lagerkvist, professor och ämnesföreträdare inom avfallsteknik på Luleå tekniska universitet.

Ämnet Avfallsteknik etablerades 1980 och är en av världens äldsta, kontinuerligt verksamma, forskargrupper inom området. Idag är vi 5 seniora forskare med handledningskompetens, vara tre professorer. I forskargruppen finns även fast labbpersonal och ett varierande antal post docs, doktorander och examensarbetare.

The Environmental Research & Education Foundation

Anders Lagerkvist

Lagerkvist, Anders - Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Avfallsteknik, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser