Boliden Mineral Press Photo - Aitik
Boliden Mineral Press Photo - Aitik Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

I media: Guldläge för grot

Publicerad: 28 november 2018

Biprodukter från skogsbruket funkar även för att anrika mineral. Boliden Mineral och Luleå tekniska universitet undersöker nu i samarbete med Sveaskog möjligheten att ersätta vissa av gruvindustrins processkemikalier med miljövänligt lignin.

– Huvudsyftet med vår forskning på LTU är att göra så miljövänliga och resurseffektiva produkter som möjligt, förklarar Ulrika Rova. Vi har utvecklat en unik anläggning där man kan förbehandla biomassa och få fram lignin som en separat fraktion, som ska kunna användas för att ersätta xantaterna.

Ulrika Rova

Ulrika Rova, Professor

Organisation: Biokemisk processteknik, Kemiteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser