Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Matavfall blir etanol

Publicerad: 18 mars 2015

Matavfall från svenska hushåll omvandlas till etanol av professor Paul Christakopoulos och hans forskargrupp vid Luleå tekniska universitet. Att göra biobränsle av matavfall innebär många fördelar för miljön.

– En svensk stad av Luleås storlek producerar cirka 25  ton matavfall varje dag och 9125 ton per år. Av den volymen kan vi producera 475 ton etanol, säger Paul Christakopoulos. Sveriges väl utvecklade system för att sortera avfall är en förutsättning för att vi ska få tillgång till tillräckligt stora volymer för att etanolproduktion ska löna sig. Med 60 liter etanol per tank och förutsatt att en bil kör två veckor på en tank, innebär det att vi kan fylla tanken på 380 små- och medelstora bilar varje år.

Genom att tillsätta biokatalysatorer, enzymer, till matavfallet omvandlas detta till glukos (socker). Efter jäsning omvandlas sedan sockret till etanol. Att tillverka etanol av matavfall minskar koldioxidutsläppen.

Etanol tillverkas ofta av råvaror som används som livsmedel. Kritiker menar att etanolproduktionen sker på bekostnad av livsmedelsproduktionen.  En fördel med att återanvända  matavfall  är att produktionen av etanol inte längre konkurrerar med produktionen av livsmedel.

Forskargruppen på Avdelningen för kemiteknik designar bland annat bioteknologiska processer för att omvandla olika råmaterial som biomassa, till gröna produkter, till exempel biodrivmedel, kemikaler och polymerer. I ett samarbete med stålkoncernen SSAB används biokatalysatorer för att minska utsläppen från ståltillverkningen.

Våren 2015 startar uppbyggnaden av norra Sveriges första bioraffinaderi /forskningslaboratorium för att utvinna olika sorters gröna produkter från biomassa. Laboratoriet finansieras av Kempestiftelsen och Luleå tekniska universitet

Paul Christakopoulos

Paul Christakopoulos, Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Biokemisk processteknik, Kemiteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser