Nobelt besök på LTU

Publicerad: 11 december 2012

2011 års nobelpristagare i kemi Dan Shechtman besökte idag Avdelningen för industriell miljö- och processteknik.

Innan besöket på Avdelningen för industriell miljö- och processteknik höll Dan Shechtman en öppen föreläsning i LTUs Aula Aurora - Technological Entrepreneurship - a Key to World Peace and Prosperity. Besöket ordnades av LKAB Academy.

Avdelningen för industriell miljö- och processteknik arbetar inom följande forskningsämnen: Biokemisk och kemisk processteknik, Gränsytors kemi, Kemisk teknologi, Mineralteknik samt Processmetallurgi.

- Dans föreläsningar är alltid intressanta och inspirerande. Och det var fantastiskt att få träffa honom personligen och berätta honom lite om vår forskning inom Kemisk teknologi, Biokemisk och kemisk processteknik och Gränsytors kemi, säger Elisaveta Potapova, Teknologie doktor i Kemisk teknologi.

 - Dan samlade en stor publik nere i labbet, inte varje dag får man en Nobelpristagare på besök! Han fick höra om zeolitmembran, våra projekt i samarbete med LKAB, nya smörjmedel samt butanolfermentering. Jag tror att han blev rätt imponerad av vårt labb och speciellt svepelektronmikroskopen, det ligger ju närmast hans eget forskningsområde. Och för oss är det en ära att få ett sådant nobelt besök. Vi får tacka LKAB för det, avslutar Elisaveta.

2011 års Nobelpris - Kristaller av ett gyllene snitt

När Dan Shechtman gjorde upptäckten bakom 2011 års Nobelpris i kemi markerade han den med tre frågetecken i sin anteckningsbok. Kristallen framför honom hade en symmetri bland atomerna som var förbjuden. Den var lika omöjlig som en fotboll gjord av bara sexhörningar. Mosaiker med speciella mönster, och det gyllene snittet inom matematiken och konsten, har senare hjälpt till att förklara den förbryllande observationen.

Dan Shechtman på Wikipedia

Bildcollage från besöket

Dan och Zipora Shechtmans föreläsningar samma dag