Innovativa elsystem i byggnader – konsekvenser för brandsäkerhet

14 jan. 2020, 08:15 - 10:30
Stockholm, Brandforsk, Årstaängsvägen 21 C, 7 tr, eller via webb
Publicerad: 9 januari 2020

Den elektriska miljön i våra byggnader inklusive våra bostäder förändras. Ett exempel är lokal produktion av el, där solcellsinstallationer blir alltmer populära.

Sådan elproduktion medför även förändringar i övriga delar av byggnaders elektriska infrastruktur, såsom DC-nät och i vissa fall energilagring i batterisystem. Vilka konsekvenser har denna utveckling för brandsäkerheten i våra byggnader?

Regelverk och standardisering hänger inte med i den snabba utvecklingen av solcells- och likströmsinstallationer, vilket riskerar att ge upphov till en betydande brandproblematik. Det i sin tur riskerar att bromsa in utvecklingen av hållbara elförsörjningslösningar i byggnader. Det konstateras i en nyligen utgiven rapport från Luleå tekniska universitet, Lunds Tekniska Högskola och RISE. – Regelverken måste komma ikapp.

Michael Försth

Michael Försth, Professor

Organisation: Byggkonstruktion, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser