Norsk betongdamm testad på MCE-Lab
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Norge testade dammsäkerhet i Luleå

Publicerad: 18 januari 2019

Representanter för den norska vattenkraftsindustrin har besökt MCE-labbet vid Luleå tekniska universitet och medverkat vid en unik provning av ett dammbrott. Ett experiment som gav nya värdefulla kunskaper om betongdammars hållbarhet.

– Detta projekt handlar om utveckling av nya metoder för att estimera den verkliga styrkan hos skandinaviska betongdammar, säger Gabriel Sas, forskare och projektledare på Norut Narvik också och docent vid Luleå tekniska universitet.

Genom att arbeta med nedskalade sektioner från en riktig damm kan man identifiera styrkan hos en damm direkt och mycket nära verkligheten. Detta är ett bra komplement till datamodeller och simuleringar av samma skeende.

– Vi är mycket nöjda med resultatet av dessa test, och det här beror till stor del att personalen vid Mining and Civil Engineering Lab har arbetat professionellt med alla små detaljer. Vi ser MCE-Labbet som en pålitlig och strategisk testanläggning för vårt framtida arbete. Luleå tekniska universitet har en stark position inom forskning på detta område, avslutar Gabriel Sas.

Representanter för den norska vattenkraftsindustrin har besökt Mining and Civil Engineering Lab vid Luleå tekniska universitet.

Projektet är finansierat av det norska forskningsinstitutet och NORUT Narvik som en del i ett stort forskningsprojekt kallat Stable Dams.

Gabriel Sas

Sas, Gabriel - Biträdande professor

Organisation: Konstruktionsteknik, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Rum: F964 - Luleå»