Professor Peter Collin utsedd till årets Excellence in Civil Engineering

Publicerad: 2 oktober 2019

Utmärkelsen Årets Excellence inom Civil Engineering delas ut av branschföreningen Samhällsbyggarna till någon som med sitt tekniska kunnande bidragit till att utveckla samhällsbyggnadsprofessionen och -sektorn. Årets pris gick till Peter Collin, professor i konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet, för hans bidrag till brobyggandet.

Utmärkelsen delades ut för andra gången igår kväll, under en prisceremoni på Berns i Stockholm. Peter Collin är även marknadschef för affärsområdet Bro på konsultbolaget Ramboll.

– Jag blir naturligtvis väldigt glad åt utmärkelsen. Att jag som norrbottning får komma ner på fest på Berns gör ju inte saken sämre. Jag vill tacka mina kollegor på universitetet och Rambolls brogäng i Luleå, som tack vare ett gott kamratskap i princip är intakt sedan jag började arbeta där 1992. De har också en del i det här priset, säger Peter Collin

Peter Collin har bland annat arbetat med forskning och utveckling inom broar med integrerade landfästen, elementbyggda samverkansbroar och stabilitet av stålkonstruktioner. Han anordnar regelbundet seminarier på både nationell och internationell nivå, och har arbetat med projekt som Öresundsbron som ökade trafikkapaciteten mellan Sverige och Danmark.

Juryns motivering: Med sin erfarenhet och idérikedom har årets pristagare bidragit till att utveckla brobyggandet under många år. Han har i sitt arbete, som skett både i Sverige och internationellt, bland annat tagit ett flertal FoU - projekt till Sverige, projekt som lett till praktiskt genomförande och till kunskapsinsamling. I sin roll som professor har han också förmedlat vidare sina kunskaper till framtidens brobyggare.

Peter Collin är även känd för sina tolkningar av Carl Michael Bellman, läs mer om det här - Sensationell Bellman

Peter Collin

Peter Collin, Professor

Organisation: Byggkonstruktion, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser