Andrzej Cwirzen
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fin utmärkelse till professor Andrzej Cwirzen

Publicerad: 20 november 2020

Luleå tekniska universitets professor Andrzej Cwirzen har utsetts till Årets betongforskare.

Utmärkelsen tillkännagavs ut på den i år helt digitala Betonggalan som tidskriften Betong står bakom.
Totalt delades tio priser ut, där Andrzej Cwirzen, professor i byggmaterial, alltså utsågs till Årets betongforskare med följande motivering:

”Sätter svensk betongforskning på världskartan! Efter att professor Andrzej Cwirzen anlände till Luleå tekniska universitet år 2015 har han varsamt förvaltat den 40-åriga, välrenommerade betongforskningen och nu utvecklat den vidare på ett imponerande sätt.
För två sedan bildades byggmaterialämnet och Cwirzen har som ämnesföreträdare redan etablerat en mycket kunnig och produktiv grupp av unga forskare (tio doktorander och två är på väg in) som arbetar i nära kontakt med erfarna seniorforskare (bl a adjungerade professor John Provis, universitetet i Sheffield och tekn. dr Urs Mueller, RISE).
December 2019 ansvarade Andrzej Cwirzen för genomförande av konferensen SMASCO (Smart Materials for Sustainable Construction) med bidrag av flera internationella spetsforskare inom betongområdet samt av svenska forskare och doktorander – den första konferensen i sitt slag i Sverige! Cwirzen är en mycket omtyckt ämnesföreträdare och lyfter, så ofta han bara kan, fram de unga betongadepterna.”