Digitalisering inom byggbranschen

Publicerad: 14 februari 2020

Forskare inom ämnet byggproduktion och teknik samt byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet och Byggföretagen gav ett seminarium på temat digitalisering av byggbranschen för inbjudna gäster. Här fick åhörarna en inblick i den forskning som bedrivs inom universitet på detta område.

Digitaliseringen av byggbranschen pågår för fullt. Utvecklingen går snabbt och den skapar stora möjligheter för bygg och anläggningsföretag att bli både mer effektiva och mer hållbara. Branschen har tagit till sig mycket av den digitala teknikens möjligheter men det finns fortfarande en stor potential till att göra mer.

– Vi är cirka 60 forskare här på Luleå tekniska universitet som arbetar med detta. Vi är två stora forskagrupper även sett ur ett nationellt perspektiv, säger Lars Stehn, professor inom byggproduktion och teknik vid Luleå tekniska universitet.

Vad är en uppkopplad byggplats?  Fungerar det med ritningar eller modeller på bygget? Hur kan en byggnadskonstruktion övervakas på distans? Vad blir konsekvenserna av en ökad digitalisering inom byggbranschen? Det var några av de frågeställningar som diskuterades.

– För oss är det viktigt att arbeta branschnära och i detta ingår att informera om vår pågående forskning och samtidigt få feedback och kritik på vårt arbete. Det är utvecklande och gör oss vassare, säger Lars Stehn.

Seminariet avslutades med att Byggföretagen delade ut ett pris till Norrbottens mest digitaliserade företag och vinnaren av detta pris blev Lindbäcks Bygg detta år.

Digitala hjälpmedel och verktyg inom byggbranschen

• BIM, Byggnadsinformations-modellering
  • Sensorer, automatisk mätning av data
  • Cloud computing, molntjänster är IT-tjänster som tillhandahålls över Internet
  • VR, AR, MR, Virtual reality, Augumented reality och Mixed reality
  • Drönare, skapa överblick vid anläggningsarbeten, beräkna massan av material m.m.
  • 3D-scanning, analyserar ett verkligt objekt eller miljö och skapar digitala 3D-modeller
  • Robotisering, automatisering av en process med hjälp av robotstyrda verktyg
  • 3D-printing, tredimensionella föremål byggs upp skikt för skikt med hjälp av en skrivare
  • Självkörande fordon
  • Machine learning och AI, självlärande maskiner och artificiell intelligens
  • Digital tvilling, kopia i datormiljö av något som finns i verkligheten

En ny website presenterades också, se länk nedan.

Lars Stehn

Stehn, Lars - Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491976