Digital twin
Bild: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Outsourcing-bim-integration-construction.jpg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Doktorand sökes – Digital tvilling för hållbar förvaltning

Publicerad: 20 september 2021

Det finns nu ett behov att förstärka vår forskargrupp byggproduktion och teknik. Med en ny doktorand ska vi bygga kunskap om hur digitala tvillingar kan skapa en långsiktig och hållbar utveckling för förvaltning med hjälp av sensorbaserade system för en cirkulär ekonomi och med ny teknik för olika typer av fastighetsbestånd. Fokus för forskningsprojektet är hur sensorbaserade system kan bidra till en cirkulär ekonomi med ny teknik för användning och underlätta förvaltningen av byggnader.

Forskargruppen byggproduktion och teknik vid Avdelningen industriellt och hållbart byggande bedriver forskning och utbildning inom byggprocessen – från tidig planering och projektering via byggande till förvaltning. Avdelningen är ledande i Sverige inom sitt kärnområde och har omkring 30 anställda. Forskningen är tillämpad och utgår från aktuella frågeställningar i nära samarbete med bygg, fastighets- och anläggningssektorns intressenter: företag och andra organisationer.

PROJEKTBESKRIVNING
Inom CREATERNITY, som är ett av Luleå tekniska universitets nya framtidsområden, kommer projektet att, tillsammans med den statliga fastighetsförvaltaren Akademiska Hus, ge förståelse och utöka kunskapen om hur sensor-baserad data tillsammans med simulerad processdata kan bidra för en långsiktig hållbar förvaltning. Doktorandprojektet är inriktat mot att identifiera, följa upp och utvärdera brukares och fastighetsförvaltares behov för komfort, miljömässiga och ekonomiska effekter utifrån ett livscykelperspektiv.
Doktorandprojektet genomförs i samverkan mellan Luleå tekniska universitet, Akademiska Hus som fastighetsägare och med tillhörande projektörer, samt andra relevanta aktörer för hållbar projektering och förvaltning.

ARBETSUPPGIFTER
Som doktorand arbetar du med doktorsexamen som slutmål efter motsvarande fyra års forskarutbildning på heltid. Forskarutbildningen innefattar såväl träning i vetenskapligt arbete som genomförande av forskarutbildningskurser med relevans för forskningsområdet. Arbetet som doktorand innebär stora möjligheter att själv definiera och planera sina dagliga arbetsuppgifter och hur de ska genomföras i dialog med olika parter.
Placeringsort är Luleå. Arbetet innebär resor och kortare vistelser på annan ort.

KVALIFIKATIONER
För behörighet krävs civilingenjörsexamen (eller motsvarande grundläggande behörighetskrav, (högskoleförordning 7 kap 39 §)) inom datateknik, arkitektur, samhällsbyggnad eller väg och vatten.

INFORMATION
För ytterligare information är du välkommen att kontakta Biträdande Professor Gustav Jansson (kontaktuppgifter nedan). Ansökan samt ytterligare information om tjänsten hittar du via länken nedan.

För mer information:

Gustav Jansson

Gustav Jansson, Biträdande professor

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser