Korsvägen
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Utveckling av digital teknik för ökad säkerhet och kommunikation

Publicerad: 5 september 2019

Forskare Kajsa Simu, adjungerad lektor på avdelningen för Industriellt och hållbart byggande på Luleå tekniska universitet leder NCCs testbädd i projekt Uppkopplad byggplats där arbetet nu går in i en ny fas med fokus på ökad säkerhet och kommunikation.

Tillsammans med 3M Peltor sätter NCCs testbädd fokus på att öka säkerheten och kommunikationen i gränssnittet mellan människa-maskin. Genom ett utvecklingsprojekt där funktion och behov från brukarna är det centrala och med systematik för genomförande och utvärdering, tar vi innovationer till en ny nivå i byggsektorn.

- Arbetet med testbäddar inom ramen för Vinnovaprojektet Uppkopplad byggplats ger företag från olika branscher möjlighet att tillsamman utveckla och hitta nya tillämpningar av digital teknik, säger Kajsa Simu, forskare på avdelningen för Industriellt och hållbart byggande vid Luleå tekniska universitet.

- Ovärderligt för oss att komma ut till brukarna av våra produkter när vi utvecklar – att förstå deras behov och vardag, menar Kristina Gustafsson som leder projektet från Peltor 3M.

Under hösten och vintern kommer ny utrustning att testas på NCCs arbetsplats på Korsvägen, ett projekt i Västlänken Göteborg, och utvärderingen kommer att omfatta såväl teknik som innovationsprocessen samt även vilka effekter på säkerhet, kommunikation och produktivitet som den nya digitala tekniken ger.

För mer info:

Kajsa Simu

Kajsa Simu, Adjungerad universitetslektor

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser