Hoppa till innehållet

Typsnitt är mer än bara bokstäver

Publicerad: 16 november 2023

Just nu pågår en utställning av typsnitt med studenter från grafisk design, år 2.
– Det har varit en ynnest att få vara med på den här utställningen. Vi har alla gjort så olika typsnitt, säger Amanda Ahlström.

Normalt tänker man på ett typsnitt som en tvådimensionell figur tryckt på papper eller återgiven på en bildskärm. Men genom att ställa ut sina typsnitt har studenterna tvingats ta hänsyn även till den rumsliga dimensionen.

Ett typsnitt är mer än bara en bokstav, en siffra eller annat tecken. Dess utformning är noga uttänkt för att vara ändamålsenligt i ett visst sammanhang. Ett visst typsnitt kan fungera utmärkt som intresseväckande rubrik som ska läsas på långt håll, till exempel på en reklampelare, men mindre väl om det ska användas i löpande text.

Typsnitt skapar associationer

Ett typsnitts utformning skapar också associationer hos läsaren. Exempelvis associeras typsnittet Stencil ofta med militären eller sjöfart eftersom typsnittet utvecklades ur schabloner som användes för att måla text på fraktlådor. När Försvarsmakten använde en variant av Stencil i sin rekryteringskampanj var det alltså ett sätt att med hjälp av typsnittet signalera vad annonsen handlade om. Naturligtvis går det att, precis som med vilket konstuttryck som helst, skapa en kontrastverkan genom att använda ett typsnitt som signalerar något helt annat än resten av innehållet. Genom att till exempel använda det mjuka, lite barnsliga typsnittet Comic sans i rubriken till en testosteronstinn actionfilm uppnås en stilkrock som kan ge en humoristisk effekt, om det nu är det man vill.

Felicia Pettersson har valt att göra ett typsnitt som för tankarna till naturen.

– Jag har utgått ifrån ett typsnitt som beskriver känslan av att sitta fast i ekorrhjulet, men som samtidigt vilja frigöra sig från det statiska och repetitiva. Därför har jag utgått ifrån ett ganska statiskt typsnitt som jag har gett en mjukhet. Genom att placera det innanför en träram och genom mina val av färger vill jag skapa associationer till naturen. Ståltråden som är virat kring min bokstav symboliserar ekorrhjulet.

För att komma fram till slutresultatet använde hon sig av ett så kallat moodboard. Ett moodboard är en form av collage och inspirationsmetod. Man fyller en yta med tillexempel färger, bilder, texter, materialprover och hänvisningar till musik som fångar en viss känsla. Med moodboardet som utgångspunkt eller diskussionsunderlag med en kund fortsätter designern (av till exempel ett typsnitt, ett föremål eller en film) sitt arbete.

Tycker om kursiv

Amanda Ahlström är svag för kursiv, delvis eftersom hennes handstil är kursiv vilket hon tror kan ha att göra med att hon antagligen egentligen är vänsterhänt men har lärt sig att använda höger hand.

– Många kursiva typsnitt är kaligrafiaktiga. Jag har valt att göra ett litet tanigt typsnitt utan blommighet. Det är ett typsnitt som vill bli vuxet och få kurvor. Jag har en fascination för mörker, det är därför jag har gömt mitt typsnitt under soffan, som ett litet kinderegg, berättar Amanda Ahlström vars typsnitt är fäst på insidan av en liten lykta.

Studentgruppen har jobbat både digitalt och analogt under projektet.

– Det har varit lärorikt att ägna sig åt den tekniska biten, hur man går från skiss på papper till det färdiga typsnittet. Man kan få olika resultat med digitalt och analogt. Det digitala kan vara väldigt tidseffektivt. Det gäller att ta ett beslut om vad som lämpar sig vid ett visst tillfälle. Den digitala och den analoga världen kan mötas, säger Felicia Pettersson.

Amanda Ahlström tycker att hon har blivit mer trygg i den kreativa processen. Hon har insett att vägen är en del av målet.

– Tidigare var jag mer stressad och målinriktad. Jag ville göra bort uppgifterna så snabbt som möjligt. Det är som en av våra lärare, Fredrik Johansson, säger: ”Trust the process”.

Utställningen pågår en bit in i december och finns i studienischen mellan Unika-boxen och kulverten.

Bildtexterna är hämtade från studenternas egna texter om sina verk.