Facebook-besök
Karl Andersson, biträdande professor i distribuerade datorsystem, Jay Parikh, vice ordförande för global infrastruktur på Facebook, och Peter Parnes, professor i distribuerade datorsystem. Foto: Linda Alfredsson

Drönare för fler uppkopplade

Publicerad: 25 september 2015

Med hjälp av drönare ska fler människor få tillgång till internet. När Jay Parikh, vice ordförande för global infrastruktur på Facebook, gästföresläste vid Luleå tekniska universitet, stod framtiden i fokus. – Det var mycket intressant, säger Ornela Bardhi, masterstudent i distribuerade datorsystem för hållbar utveckling.

Drönarna ska befinna sig minst 20 000 meter upp i luften. De obemannade flygplansliknande farkosterna, som kallas Aquilaplan, ska drivas med solenergi och kunna vara i luften i tre månader. Kommunikationen mellan markstationer, drönare och i slutändan de plattformar som ska nås av trådlöst internet, sker genom laser.

– Miljardtals människor lever utan uppkoppling till internet, framför allt i Afrika, Asien och Sydamerika. Om fler fick tillgång till internet skulle det skapas sociala, utbildningsmässiga och ekonomiska vinster som kan föra dessa samhällen framåt, säger Jay Parikh.

– Men konventionell teknologi, till exempel fiber eller 3G, är för dyrt och tar för lång tid att bygga upp. Vi hoppas därför att vår forskning ska locka andra aktörer att delta i kommersialiseringen av den nya teknologin.

Framtidsoptimism

Masterstudenten Ornela Bardhi ser även hon positivt på framtiden, inte minst med utgångspunkt i Jay Parikhs föreläsning. Hon påpekar att Facebook inte längre bara är en applikation inom sociala medier. Företaget arbetar med allt från databaser och distribuerade system till maskininlärning och till med artificiell intelligens.

– Projektet är väldigt intressant och jag kommer följa utvecklingen, säger Ornela Bardhi.

– En tredjedel av mänskligheten kan inte ens föreställa sig hur livet skulle vara utan internet, medan två tredjedelar kanske har kunskapen eller överhuvudtaget inte har hört talas om internet. Skulle fler människor få tillgång till internet är jag övertygad om att de gagnas av det.