PERCCOM
Deltagarna på PERCCOM:s sommarskola vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Uppskattad sommarskola för PERCCOM-studenter

Publicerad: 25 juni 2019

Luleå tekniska universitet har stått värd för PERCCOM:s sommarskola. Under fyra intensiva dagar fick deltagarna ta del av vetenskapliga, tekniska, sociala och kulturella programpunkter.

PERCCOM är en av universitetets internationella samverkansutbildningar på masternivå med inriktning på IT för hållbar utveckling. Utbildningen ges i samarbete med universiteten i Nancy i Frankrike och Villmanstrand i Finland. Varje år avslutas utbildningen med en sommarskola hos något av partneruniversiteten och i år var det alltså Luleå tekniska universitets tur att stå värd.

Under fyra intensiva dagar fick studenterna och personalen ta del av ett gediget program med vetenskapliga, tekniska, sociala och kulturella programpunkter. Dessutom redovisades 17 examensarbeten och tre keynotes avhandlades. Nytt för i år var att företag också fick tid att träffa studenterna, dels under traditionella gästföreläsningar, dels vid en särskild programpunkt med speed dating där studenterna enskilt och i smågrupper fick träffa företagen.

– Eftersom många studenter söker jobb just nu var det naturligt att ge våra företagspartners en möjlighet att presentera sig och träffa studenterna enskilt under en kortare stund, berättar Karl Andersson, biträdande professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet och utbildningsledare för PERCCOM.

En av dagarna var planerad som en heldagsutflykt med buss till Northvolts kommande batterifabrik i Skellefteå, Skellefteå krafts första vattenkraftsanläggning i Finnfors, besök till utflyktsmålen Storforsen och Polcirkeln samt en avslutande visit hos forskningsdatacentret Boden Type Datacenter.

– Jag tror också att bussturen gav mersmak hos många, fortsätter Karl Andersson.

– Vi fick också ett mycket initierat välkomnande av Skellefteå kommuns marknadschef Helena Renström som berättade om allt som pågår i kommunen just nu. Jag tycker att vi ska vara mycket stolta över vårt samarbete med kommunen och allt det stöd vi får från dem, avslutar Karl Andersson.