Hoppa till innehållet
AIF Construction
Ramin Karim, professor vid Luleå tekniska universitet, Erik Ranängen, Byggföretagen, Kajsa Simu, adjungerad universitetslektor i industriellt och hållbart byggande. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Universitetet utvecklar AI och digitalisering i byggbranschen

Publicerad: 15 juni 2022

Projektet AI Factory vid Luleå tekniska universitet utvidgas nu ytterligare med AIF Construction, det vill säga byggbranschen. Sedan tidigare finns AIF Railway och AIF Mines. I projekten samarbetar forskning, företag och myndigheter.
– Vår målsättning är att AI ska vara ett viktigt hjälpmedel i att stötta och förenkla industrins arbete, säger Ramin Karim, professor och verksamhetsledare.

AI Factory Construction stöttas av bland andra Norrbottens Byggmästareförening, NCC, HÖ Allbygg, Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond och innovationsprogrammet Smart Built Environment.

AI ett viktigt hjälpmedel

Verksamhetsledare är Ramin Karim, ansvarig för den digitala plattformen AI Factory och professor i drift och underhåll vid Luleå tekniska universitet.
– Erik Ranängen från Norrbottens Byggmästareförening och Byggföretagen i Norrbotten kontaktade mig efter att ha sett vårt AI-arbete med industri och järnväg. Även bygg är en komplex bransch med mycket data och information. Rollen som till exempel platschef innebär att du ska kunna lagstiftning, beställning och byggteknik samt kunna ta beslut och koordinera kring alla delar. Vi ser AI som ett viktigt hjälpmedel för att stötta och förenkla för personer i dessa informationstunga nyckelroller, säger Ramin Karim.

Kan öka effektiveteten

I projektet deltar även universitets forskare Kajsa Simu och professor Olle Samuelson, båda har en lång erfarenhet av industriellt och hållbart byggande och digitalisering. De tror att AI Factory Construction kommer att hjälpa till att öka produktivitet, effektivitet och hållbarhet i byggprocessen.
– I dag vet vi hur man bygger hållbart, men det finns ett stort tekniksprång som branschen kan ta för att maximera potentialen och bygga smartare. Digitalisering och AI kräver nya kompetenser, men kommer samtidigt att möta många av de utmaningar vi står inför. Det här är ett nationellt initiativ, men vi börjar på regional nivå för att lägga grunden, säger Kajsa Simu.

Rekryterar doktorander

Digitalisering inom byggbranschen har pågått länge, men behöver utvecklas. Bland annat på grund av fragmenteringen med nischade bolag som samarbetar i projektform. Nu startar branschen en samverkan med Luleå tekniska universitet för ett gemensamt forskningsprojekt. Bakom idén för det nya konsortiumet står Erik Ranängen vid Norrbottens Byggmästareförening och Byggföretagen i Norrbotten.
– I byggbranschen finns det många forskningsprojekt inom digitalisering, men det saknas forskning inom AI. Jag ser stora möjligheter att förbättra vår branschs förmåga genom att dra nytta av det arbete som utvecklats med ny teknik och arbetssätt i andra branscher som järnväg och gruva och det är särskilt viktigt nu med de stora infrastruktursatsningarna som görs. För att lyckas behöver vi prata mer om innovation, utveckling och förnyad kunskap. I det här forskningsprojektet utgår vi från branschens behov för att sedan applicera nya AI-metoder och verktyg, säger Erik Ranängen.
AI Factory for Construction pågår till 31 augusti 2024 och just nu rekryteras doktorander till projektet. Ansökan är öppen till midsommar 2022.

Verksamhetsledare
 

Ramin Karim

Ramin Karim, Professor

Telefon: 0920-492344
Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser