sommarjobbare 1
Daniël Voorwald, Gustav Bergström, Manish Kumar, Martin Arenbro, Kevin Karim och Robin Karim. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Sommarjobb med AI-motor i centrum

Publicerad: 29 juni 2021

Sex personer har anställts för att arbeta med projektet AI- Factory Railway, AIFR, under sommaren. De flesta av dem är studenter från olika universitet. På olika sätt ska de arbeta med utvecklingen av en AI-motor.
– Det är spännande och roligt att få arbeta praktiskt med det som man läst om i teorin, säger Martin Arenbro, som läser civilingenjör, datateknik.

För andra sommaren i rad anställer AI Factory Railway, AIFR, personer som arbetar med utvecklingen av delar inom projektet.
Den här sommaren är det sex killar som fått jobbet och ska arbeta med lite olika uppdrag. Så gott som allihop läser på universitetet, datateknik eller inom drift och underhåll.

Olika uppdrag

Målet med AIFR är att tågen ska gå och komma i tid. I projektet ska det bland annat utvecklas en AI-motor som kan användas av företag i järnvägsbranschen vid till exempel planering av underhåll vi rätt tillfälle. En rad aktörer inom järnvägsbranschen ingår i projektet.

Arbetsuppgifterna för de sex sommarjobbarna varierar.
Gustav Bergström, som har ett uppdrag tillsammans med Kevin Karim berättar att de tittar på underhållsdata för tåg. De ska undersöka vilka data, samband och diagnoser AI-motorn kan ge.
– Vi ska försöka hitta och förutse skador på olika komponenter och hur man kan planera underhållet innan det uppstår problem.
Daniël Voorwald tittar bland annat på infrastrukturen inom järnvägsindustrin och möjligheter med användningen av laserscanner.

Intressant arbete

Robin Karim och Manish Kumar arbetar med VR och AR. Med hjälp av AR kan de visualisera data och undersöka problem som kan uppstå i samband med det. VR visar en helt virtuell version.
Alla är eniga om att det är ett intressant sommarjobb.
– Här får man testa och vara kreativ. Man kan inte gå tillbaka till kursboken för att kontrollera facit.  Det är lärorikt, säger Martin Arenbro.
Även Kevin Karim tycker att det är bra att få göra sådant som kommer att dyka upp på utbildningen.
– Det är jätteroligt att få se hur det kan fungera i arbetslivet.  Det är väldigt intressant, säger Manish Kumar.
Daniël Voorwald tycker att det är intressant att utveckla tekniken
– Det här är framtiden för underhåll, säger han, som läser en master i drift och underhåll.

Ramin Karim

Ramin Karim, Professor

Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser