IAI 2021
Från vänster till höger: Prof. Uday Kumar, Dr Ravdeep Kour, Jaya Kumari (doktorand), Amit Patwardhan (doktorand), professor Ramin Karim. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fokus på AI inom industri

Publicerad: 12 oktober 2021

Begreppet AI känner de flesta till. IAI står för Industrial Artificial Intelligence och fokus för denna på grund av pandemin försenade konferens var på gruv-, transport- och underhållsindustri. Avancerad teknik som exempelvis maskininlärning, blockchain-teknik och underhållsdiagnostik presenterades.

Avdelningen för drift- och underhållsteknik vid Luleå tekniska universitet stod som värd för denna internationell konferens om industriell AI och dess tillämpningar inom underhåll. IAI 2021 hölls den 6-7 oktober 2021 i Luleå, och on-line på grund av en utbredd pandemisituation. Konferensen arrangerades på plattformen AI Factory vid Luleå tekniska universitet i samarbete med COMADEM International.

– Ett av de mest minnesvärda utfallen från konferensen handlade om insikten att det handlar om tillgångens hållbara prestationshantering, och inte hälsohanteringen av de enskilda komponenterna, säger Ramin Karim, professor i drift- och underhållsteknik vid Luleå tekniska universitet.

Programmet för IAI2021 innehöll huvudtalare från både industri, regeringar och akademi från olika delar av världen. På konferensen deltog mer än 100 registrerade deltagare och över 40 tekniska uppsatser presenterades från 15 länder. Nästa IAI-evenemang planeras att anordnas under 6-8 juni 2023.

– Presentationerna från branschen och akademin betonade att forskningskonceptet AI Factory är relevant och kommer att underlätta hållbar prestationshantering av de tekniska tillgångar och infrastruktur. Det betonades också att fokus skulle ligga på tillgångens funktion, och inte på hälsohanteringen av de enskilda komponenterna, säger Uday Kumar, professor och ämnesföreträdare i drift- och underhållsteknik vid Luleå tekniska universitet.

AI inom industri

En nyhet som presenteras på konferensen var den kommande boken AI Factory - Theories, Concepts, and Use Cases med exempel på bästa praxis från branscher och en färdplan för implementering av artificiell intelligens i industriella sammanhang.

Ramin Karim

Ramin Karim, Professor

Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Uday Kumar