Hoppa till innehållet

Hackers på Vetenskapens hus

Publicerad: 8 september 2017

Luleå tekniska universitet tog chansen att presentera sin internationellt uppmärksammade forskning inom järnvägsunderhåll för de 48 systemutvecklare som anlände till Luleå med Trainhack - Ett tåg med god internetuppkoppling som anpassats för dataprogrammering på räls. De genomför en 2000 km lång tågresa och utvecklar under tiden appar, IoT-lösningar och webbtjänster för kollektivtrafiken.

Under ett föredrag i Vetenskapen hus i Luleå presenterade Phillip Tretten, drift och underhållsteknik / eMaintenance Lab, Peter Söderholm, Trafikverket / ePilot och Jesper Westerberg, eMaintenance365, pågående projekt och framtidsplaner.

– Det märktes att det var en kunnig och intresserad publik idag. Jag tror att de fann våra projekt med LKAB och Boliden spännande, säger Phillip Tretten, forskare inom järnvägsunderhåll vid Luleå tekniska universitet.

Vid en publikfråga efterlystes en öppen problembank där Trafikverket kunde publicera vad man behöver hjälp med samt öppna datakällor de som vill skapa en lösning.

– Teknisken är inte problemet för oss, det är alla komplicerade avtal och juridiken som är problematisk. Men annars är tanken god, svarade Peter Söderholm.

Efter några timmars programmerade i Luleå bordade deltagarna i Trainhack åter tåget för en resa söderut.

Arrangörer och sponsorer för Trainhack är SJ AB, Blå Tåget, eTRAVELi, Oxyfi, Trafiklab, Railit, Västtrafik, Microsoft, Icomera, Sandelin Webbyrå, Linkon, Taxi Stockholm, m.nu, eMaintenance365 AB, Luleå tekniska universitet och 46elks.

Phillip Tretten

Tretten, Phillip - Biträdande professor, Excellent lärare

Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-492855
Peter Söderholm

Söderholm, Peter - Adjungerad professor

Organisation: Kvalitetsteknik och logistik, Industriell ekonomi, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle

Taggar