Praktikanten Hanna arbetar med metaverse

Publicerad: 15 november 2022

Hanna Eriksson har nyligen gått ut gymnasiet och fick genom tekniksprånget chansen att göra praktik hos forskargruppen inom drift- och underhållsteknik på Luleå tekniska universitet. Där arbetar Hanna som projektassistent med programmering för applikationer i metaverse.

Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen satsar för att säkra vår framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar.

Kan du berätta lite om vad du gör på jobbet?

– Jag jobbar med Virtual Reality (VR) och Augmented Reality (AR), och utvecklar applikationer som ska användas för drift-och underhållsteknik. Metaverse har funnits som ett hypotetiskt koncept i några decennier. Idén är att man kan befinna sig i en annan, digital värld, där man kan möta någon på andra sidan jorden som om båda var i samma rum. Nu när det börjar bli relevant och möjligt att genomföra via VR och AR, så tros det kunna tillämpas på många sätt inom ett stort antal områden, och däribland för drift-och underhållsteknik.

– Jag använder spelteknik för att göra detta till verklighet, som VR-glasögon och en spelmotor- och utvecklingsplattform för att skriva kod och skapa digitala miljöer som kan bli en del av metaverse.

Är detta något du vill arbeta med i framtiden?

– Egentligen siktar jag på att forska inom biomedicin, men metaverse kan komma att bli aktuellt även där. Programmering är en kompetens som är användbar inom väldigt många olika områden, så det är inte otänkbart att det är en del av mitt framtida jobb.

Är detta något du vill rekommendera dina vänner att testa?

– Ja, jag är väldigt nöjd med min tid här. Det har varit roligt, intressant och lärorikt. Tekniksprånget är ett mycket bra sätt för utexaminerade natur- och teknikelever att skaffa erfarenhet och kontakter innan de läser vidare, att få bidra med sina kunskaper samtidigt som man tjänar pengar.

– Mitt jobb är dessutom inte den enda möjligheten. Tekniksprånget har många olika typer av jobb. Du kan till exempel få jobba inriktat mot kemi, som laboratorieassistent på ett universitet eller företag.

Innovativ drift- och underhållsteknik

Ramin Karim är professor i drift- och underhållsteknik vid universitetet och han säger att metaverse och liknande virtuella världar kommer att få stor betydelse för vår industriella framtid.

– Vi kombinerar AI, digital teknologi, big data, VR, AR och XR inom området tillgångsförvaltning och underhåll för skapa nytta för industrier som till exempel gruvsektorn,  järnväg, transport, flyg samt bygg- och anläggning, säger Ramin Karim.

Hanna Eriksson

Hanna Eriksson, Projektassistent

Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Ramin Karim