Saad Ahmed Khan 2019
Saad Ahmed Khan 2019 Foto: R Renberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Saad Ahmed Khan vinner pris för unga forskare

Publicerad: 29 september 2020

Saad Ahmed Khan, forskare inom drift och underhållsteknik vid Luleå tekniska universitet, har med sin avhandling vunnit första pris i tävlingen TRA VISIONS 2020 för unga forskare i kategorin järnväg. Tävlingen finansieras av EU.

– Jag är både stolt och glad att få detta pris, det kommer att stimulera min framtida karriär, säger Saad Ahmed Khan.

Avhandlingen Effects of friction modifiers on the friction, wear and cracks of rails syftar till att minska underhållskostnaderna för järnvägsoperatörer.

I avhandlingen undersöktes en friktions- och slitagemätare för järnväg med hjälp av datorbaserade simuleringar, laboratorietester och fältförsök. Resultaten användes för att beräkna livscykelkostnaden för olika modeller av denna friktions- och slitagemätare. Simuleringsresultaten har visat att genom att minska friktionen kan sprickbildning i järnvägsrälsen minskas. Denna minskning är större vid snäva kurvor än för vidare kurvor då dragkrafterna minskar med en ökning av kurvradien.

Saad Ahmed Khan vinner pris för unga forskare

– Jag vill tacka professorerna Jan Lundberg och Uday Kumar vid Luleå tekniska universitet för det stöd och de ansträngningar han lagt ner under min doktorandtid utan vilken det hade varit omöjligt att vinna detta pris. Samtidigt vill jag också tacka Veronica Jägare som berättade för mig om denna tävling, säger Saad Ahmed Khan.

Saad Ahmed Khan

Saad Ahmed Khan,

Organisation: Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser