Hoppa till innehållet

Elektroniksystem

Forskningsämnet elektroniksystem omfattar elektronikdesign, mätteknik och elektromagnetisk kompatibilitet för styrning, övervakning och instrumentering av tekniska processer och system. Vår forskning har nära och bred anknytning till tillämpningar och tillämpad forskning.

Vår forskargrupp ansvarar för och förfogar över tre laboratorium: EMC-labbet, fotoakustiklabbet och mikroelektroniklabbet.

 

Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC), dekorativ bild
Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC)

Trådlös radioteknik är genomgripande och det sker hela tiden en stadig ökning av elektroniska komponenter i vardagen. På Luleå tekniska universitet forskar och undervisar vi om elektromagnetisk kompatibilitet, EMC.

PEEC-gruppen, Luleå tekniska universitet Foto: Linda Alfredsson
PEEC-gruppen får projektbidrag från Vetenskapsrådet

Forskning inom elektrodynamisk modellering vid Luleå tekniska universitet ska förhoppningsvis bidra till mer energieffektiva kraftelektronikkomponenter. Projektet Modeller för skineffekt för modellering av kommande generationers krafthalvledarmoduler har fått finansiering av Vetenskapsrådet.

EU-flagga  Foto: Pixabay
Universitetet blir nytt Europauniversitet

Luleå tekniska universitet och fyra andra svenska lärosäten har utsetts till nya Europauniversitet inom ramen för en satsning från EU-kommissionen.

Chris Nieto, Luleå tekniska universitet
Ny plattform för säkrare uppdrag i rymden

Forskargruppen i rymdtekniska system har utvecklat ett nytt instrument, en friktionsfri plattform, för att efterlikna hur rymdfarkoster rör sig i omloppsbana. Målet är att göra framtida rymduppdrag säkrare och mer bränsleeffektiva.

Space Innovation Forum
Stort intresse för rymdkonferens om nya affärsmöjligheter

Rymdindustrin, akademin och leverantörer mobiliserar för att möjliggöra att Norrbotten kan dra fördel av den starka tillväxt som rymdindustrin står inför. Konferensen Space Innovation Forum har ägt rum i Kiruna och denna gång var temat affärsmöjligheter på den snabbväxande satellitmarknaden.

Proocess IT Innovation
Arbetar för svensk EU-nod

Process IT Innovations är tillsammans med systerorganisationen Automation Region och det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) initiativtagare till arbetet att bli en nationell kandidat till EDIH – European digital innovation hubs.