Hoppa till innehållet
Space Innovation Forum
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Stort intresse för rymdkonferens om nya affärsmöjligheter

Publicerad: 23 mars 2020

Rymdindustrin, akademin och leverantörer mobiliserar för att möjliggöra att Norrbotten kan dra fördel av den starka tillväxt som rymdindustrin står inför. Konferensen Space Innovation Forum har ägt rum i Kiruna och denna gång var temat affärsmöjligheter på den snabbväxande satellitmarknaden.

Space Innovation Forum lockade ett 60-tal representanter från rymdindustrin, studenter, forskare, innovationsaktörer och företag inom bygg-, tillverknings-, it- och konsultindustrin. Gemensamt hos samtliga aktörer är att de är intresserade av att underteckna leverantörskontrakt med rymdföretag.

Fördubblad marknad

– Norrbottens potential är enorm. Om vi lyckas skapa ett ekosystem runt Luleå tekniska universitet, Swedish Space Corporation (SSC) och Institutet för rymdfysik (IRF), innebär det jobb, investeringar och skatteintäkter för regionen, säger Johanna Bergström Roos, projektledare för RIT2021 och arrangör av Space Innovation Forum.

Positiva myndigheter

– För Rymdstyrelsen är det oerhört positivt och imponerande att se aktörer från så många olika branscher uppvisa vilja och beslutsamhet, säger Thorwald Larsson, seniorrådgivare vid Rymdstyrelsen och en av konferensdeltagarna.

Anne Lidgard, direktör och senior rådgivare på Vinnova, håller med. Lidgard var inbjuden paneldeltagare och talare på konferensen.

– För att skapa en attraktiv miljö för nystartade företag, internationella kunder och investeringar måste ekosystemet kring rymden utvecklas. Norrbotten har alla förutsättningar för att lyckas och Vinnova stödjer det genom att delta och träffa drivna aktörer, studenter och forskare.

Mötesplats för affärskontakter

På SSC Esrange pågår en intensiv utveckling för att tillgodose satellitmarknadens behov och därmed nå en ny kundgrupp. SSC är också en projektpartner i RIT2021.

– Space Innovation Forum erbjuder möjlighet att träffa studenter, potentiella forskningspartners och underleverantörer. Samtidigt är det ett viktigt tillfälle för att skapa insikt och förståelse kring hur RIT2021 kommer gynna projektfinansiärer och regionen, säger Philip Påhlsson, SSC.

Kontakt

Johanna Bergström Roos

Johanna Bergström Roos, Projektledare RIT

Telefon: 070-5446021
Organisation: LTU Business AB, Rymdteknik, Extern, Institutionen för system- och rymdteknik