Hoppa till innehållet
Daphne Schwanz
Daphne Schwanz. Foto: Patrick Degerman. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Att forska är spännande och lärorikt”

Daphne Schwanz trivs bra med att arbeta som doktorand i elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Hennes forskning handlar om hur det allmänna elnätet påverkas av vindkraftverk samt metoder för att minska de störningar som kan uppstå.

– Innan ett vindkraftverk kopplas in i det offentliga nätet krävs flera undersökningar av nätoperatören för att ta reda på hur elnätet påverkas. Stora störningar, exempelvis övertoner, på elnätet kan skada enheter som är anslutna. Därför är det viktigt att undersöka vilka utmaningar, och lösningar, som återstår inom detta område, både när det gäller vindkraftverket i sig samt dess påverkan på elnätet.

Nya projekt innebär nya utmaningar

Daphne Schwanz kommer från Brasilien där hon tog en kandidatexamen i energiteknik och hållbar utveckling. Parallellt med studierna arbetade hon som trainee vid National Electric Energy Agency. Hon fortsatte sedan med att ta en master i elektroteknik innan hon började som doktorand i elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet. Att arbeta som doktorand är något hon trivs väldigt bra med.

– Forskning är spännande, du lär dig alltid eftersom nya projekt innebär nya utmaningar och nya resultat. Den roligaste delen är när du hittar intressanta resultat och med de diskussioner som följer kan det ibland leda nya projekt. Det som är svårast med att forska är att ha tålamod när något går fel, säger Daphne Schwanz.

Lär sig från de bästa

På frågan om vilka råd hon kan ge till någon som funderar på att doktorera svarar Daphne:

– Forskning handlar om att vara tålmodig, nyfiken och öppen för utmaningar och nya upptäckter. Att vara doktorand är tillfredsställande för du arbetar i ett ämne som du är intresserad av och du lär dig från de bästa forskarna i området. Jag skulle också säga att när du avslutar dina studier är du redo att starta din forskningskarriär och inspirera nya studenter inom ditt ämne.

Taggar