Hållbara produkter i kursen Sustainable Living

Publicerad: 25 mars 2015

Energisnåla produkter för ett hållbart samhälle. Det är temat i projektkursen Sustainable Living där civilingenjörsstudenter på programmen hållbar energiteknik och maskinteknik visar upp sina kreativa lösningar.

Portabel vattenkraft

En av de produkter som presenterades var en portabel vattenpropeller med inbyggd generator som kan användas som strömkälla under exempelvis hajk och fisketurer.

– I strömmande vatten laddar vattenturbinen upp batterier och så finns det en usb-port till vilken du kan ansluta exempelvis en mobiltelefon. När vi designade bladen utgick vi från en metod som normalt används för vindkraftsblad, sedan skalade vi ned det och anpassade bladen för vattenkraft. Det går även att tänka sig en stationär lösning för en sommarstuga, men då rekommenderar jag en större turbin med tanke på att energin ökar exponentiellt med storleken, säger Benjamin von Schmuck, student på civilingenjör maskinteknik.

Istället för fotogenlampa

Ett annat exempel på studenternas uppfinningsrikedom är en led-belysning för utvecklingsländer. En dockningsstation laddar led-lamporna via solceller på locket under dagen, för att sedan kunna användas på kvällen eller natten.

– Uppskattningsvis 250 miljoner människor får ljus via en fotogenlampa, en belysning som är hälsofarlig, relativt dyr och ger dåligt sken. Vi ville visa vad man kan göra med den nya led-tekniken, och vi tror att exempelvis skolor skulle ha nytta av vår lösning eftersom det i utvecklingsländer är många som studerar på kvällstid, säger Philip Hägglund, student på civilingenjör hållbar energiteknik.

– Kursen har lärt oss att samarbeta och planera. Att kunna ta fram ett koncept, utveckla det och sedan detaljkonstruera det. På så sätt liknar det de utmaningar som väntar i arbetslivet, säger Anders Almkvist, student på civilingenjör maskinteknik.

Lättrullande metallhjul

En annan grupp hade arbetat med ett mer tävlingsinriktat koncept, nämligen att bygga ett energieffektivt rälsfordon. Den 23:e maj ska en grupp studenter delta i tävlingen Delsbo Electric där målet är att köra drygt tre kilometer på räls genom att använda så lite energi som möjligt.

– Fordonet drivs av två programmerbara elmotorer och sedan har vi våra solida metallhjul som minskar rullfriktionen. Hjulen tror vi kan ge oss en fördel eftersom de flesta kör på plasthjul. Det återstår många finjusteringar innan vi är klara, och vi kommer att ha möjlighet att testa fordonet på tågmuseet i Karlsvik, säger Charlie Fredin, student på civilingenjör maskinteknik.

Övriga produkter som presenterades i årets upplaga av Sustainable Living var en nödbostad för katastrofområden, vattenrening med solenergi, en stirlingmotor samt en dörrstängare som omvandlar energi till elektricitet.

Nyheten i media

Se studenternas film om projektkursen