InfoSec
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Online-labb för bättre informationssäkerhet

Publicerad: 29 januari 2015

Den första fasen av byggandet av ett online labb för informationssäkerhet (InfoSec lab) är nu avslutad. – InfoSec-labbet kommer absolut att bli en styrka för oss, säger Ali Ismail Awad, biträdande universitetslektor i informationssystem och labbets samordnare.

Det så kallade InfoSec-labbet är uppdelat i fyra sektioner: datorsystem (Computing Facilities, CF), som bland annat består av högkapacitetsservrar med multipla virtuella maskiner; nätverkssäkerhet (Network Security, NS) som har olika nätverkskomponenter såsom routrar, switchar och brandväggar; hårdvara och ny teknik relaterade till fältprogrammerbara grindmatriser (Field Programmable Gate Array, FPGA) och biometrisk teknik. Två av sektionerna, högpresterande datorsystem och nätverkssäkerhet, finns redan på nätet och används av masterstudenterna i informationssäkerhet.

– InfoSec-labbet ska användas för såväl utbildning som forskning. Så småningom ska allt vara fjärranslutet och tillgängligt online. Det innebär att både campusstudenter och distansstudenter kommer ha möjlighet att göra praktiska uppgifter på distans, säger Ali Ismail Awad.

En smak av verkligheten

Labbet ger framför allt stöd till kurser inom informationssäkerhet, serversäkerhetsarkitektur och innehållshantering. Det kan handla om allt från datakryptering till mer komplex operativsystemhärdning och riskreducerande strategier för serverattacker.

– Det är viktigt för våra studenter att kunna göra laborationer. Vad de lär sig teoretiskt behöver de också kunna testa praktiskt. Studenterna får en smak av den verkliga världen, säger Ali Ismail Awad.

– Med InfoSec-labbet kan studenterna designa och utvärdera säkerhetsscenarier i en isolerad miljö. Det är en utmaning att utforma uppgifter som kan utföras online. Till exempel måste vi göra överväganden när det gäller universitetets nätsäkerhet, labbets tillgänglighet och labbets isoleringsaspekt.

Nya forskningsmöjligheter

När det gäller forskning är planen att bland annat använda InfoSec-labbet som en kontrollerad miljö för att testa nya säkerhetsutmaningar och lösningar inom tekniska och pedagogiska forskningsområden.

– Med hjälp av InfoSec-labbets möjligheter har redan två forskningsartiklar blivit publicerade i anslutning till välrenommerade konferenser. Vi planerar att publicera mer allt eftersom vi utökar labbmiljön och dess funktioner, avslutar Ali Ismail Awad.

Ali Ismail Awad

Ali Ismail Awad, Biträdande professor

E-post: ali.awad@ltu.se
Organisation: Informationssystem, Digitala tjänster och system, Institutionen för system- och rymdteknik