Adam Lärkeryd och henrik olsson
Det blev en riktig fullträff när de tidigare studenterna vid Luleå tekniska universitet, Henrik Olsson och Adam Lärkeryd, anordnade Sveriges nordligaste mästerskap i Rubiks kub. Foto: Maria Schinkler

Rubiks kubtävling blev succé

Publicerad: 20 april 2015

Sveriges nordligaste tävling för Rubriks kubfrälsta hölls för första gången i helgen - tre nya svenska rekord sattes. Arrangörerna bakom tävlingen i Luleå, Adam Lärkeryd och Henrik Olsson, har läst Civilingenjörsprogrammet Datateknik på Luleå tekniska universitet.

– Tävlingen var en succé och rolig att hålla i. Det blev en bra blandning av erfarna kubare och de som aldrig tävlat förut och det kom många åskådare. Tre nya svenska rekord sattes under tävlingen, säger Adam Lärkeryd.

Tävligen som arrangerades i helgen ägde rum på Vetenskapens hus i Luleå och var officiell. Det innebär att samtliga resultat publiceras hos World Cube Association (WCA). Ett av de nya svenska rekord som sattes under tävlingen i Luleå i helgen var Rubiks Kub med ögonbindel på 46,18 sekunder av Tomas Kristiansson.

Både Adam Lärkeryd och Henrik Olsson är själva tidigare SM- vinnare i Rubiks kub. Intresset för Rubiks Kub har funnits hos dem båda sedan länge, men tog fart på allvar när de började plugga på Luleå tekniska universitet.

Adam Lärkeryd berättar om när han fastnade för Rubiks Kub: ”Jag var på en TV-spelsträff där jag såg en kille som löste två kuber med ögonbindel, så himla häftigt. Då bestämde jag mig, det där måste jag också fixa!”. Sedan dess har det blivit en hel del tävlingar och Adam Lärkeryds personrekord är i dagsläget 12 kuber med ögonbindel.

Båda har läst Civilingenjörsprogrammet Datateknik på Luleå tekniska universitet och lärde känna varandra under studietiden. I dag arbetar de som systemutvecklare på Agency9, världsledande utvecklare av teknik för webbbaserad 3D visualisering. De tidigare studiekamraterna är specialiserad på blindklassen i Rubiks Kub. Henrik Olsson tror att bakgrunden till detta främst kommer från deras stora intresse för problemlösning.

Några viktiga förmågor för att bli bra på Rubiks kub, är:

Tålamod, fingerfärdighet, mönsterigenkänning, matteintresse och muskelminne, säger de båda tidigare SM-mästarna.

De flesta tävlingarna är i dagsläget i området Stockholm och Göteborg. De två vännerna hade änge haft funderingar på att anordna en tävling i norra Sverige men hittade inte någon lämplig lokal. Nu finns Vetenskapens Hus och Adam Lärkeryd menar att utgångsläget genast blev ett annat. Han kontaktade universitet som var positiv till initiativet vilket blev startskottet för arrangemanget.

– Vi kommer definitivt att försöka arrangera en liknande tävling nästa år, säger Adam Lärkeryd.

Text: Maria Schinkler, Katarina Karlsson